Доц. Ангел Кунчев: Още не засичаме “внос” на южноафриканския щам, но неминуемо ще стане

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“За момента не засичаме “внос” на южноафриканския щам, макар че в Европа го има, а и на Балканите го има – в Гърция и в Унгария има посочени случаи. Почти неминуемо е и с него да се срещнем”, заяви пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той подчерта, че в различните райони на страната се регистрират между 60 и 90% само от британския вариант на коронавируса.

“Има толкова неясни фактори, че не може да се прогнозира кога и дали ще има нова вълна на Covid-19. Трябва да има система за наблюдение, както е и при грипа – годишно 40 лаборатории в света следят какви нови щамове се появяват. Това вероятно ще стане и с коронавируса”, изтъкна Кунчев.

А по повод новият локдаун, който започва утре, той, както и вчера, заяви: “10 дни не е малък срок, но не знаем дали ще е достатъчен”.

По думите му намаляването на контактите между хората ще окаже влияние, но изказа предположение, че срокът може да бъде продължен.

Кунчев изтъкна, че е много трудна задачата да се намери добър баланс между здравето и икономиката: “Видяхме какво става в Англия, Ирландия, Португалия, след това в Чехия и Словакия, а в момента и в Унгария. Видяхме, че пикът на тази вълна не продължава прекалено много – той е от 2 до 4 седмици. Едно намаляване на контактите би трябвало да повлияе, ако не започне веднага спад, то поне да достигнем плато, без да има продължаващо повишаване на броя на заразените и починалите”.

Доцентът коментира, че обществото е разделено по отношение на строгостта на мерките и времето, в което се налагат.

“Не е добро положението в болниците, натискът към тях продължава да расте. Търсенето на медицинска помощ се увеличи, което означава, че новият щам води до по-бързо развитие на по-тежка клинична картина, което налага болнично лечение. Към момента наближава 8000 броят на приетите в болници лица и към 700 е броят на настанени в интензивни отделения. Това е твърде голям брой, който изтощава и без това твърде изморената здравна система”, обясни главният държавен здравен инспектор.

Във връзка с временното преустановяване на ваксинирането с “АстраЗенека”, той беше категоричен, че това е правилният начин – когато има и най-малко съмнение, спира се прилагането до изясняване на ситуацията.

Според него обществото е много чувствително по отношение на ваксините: “На първо място е безопасността, а после е ефикасността. Това са основните принципи, на които всяка ваксина трябва да отговаря”.

Доц. Кунчев потвърди, че няма да има човек, който няма да може да получи втора доза на ваксината. Очакват се над 580 хиляди дози през април и още повече през май, подчерта той и добави, че няма да е лесно да бъдат убедени голяма част от хората, за да се ваксинират. По думите му това ще е основната задача на медиците и на щаба.

Главният държавен здравен инспектор заяви още, че няма информация за производство на каква ваксина ще се използва новопостроеният завод в Разград, представен от премиера.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар