Доц. Ангел Кунчев с прогноза за развитието на пандемията и какво лято ни очаква – Здраве

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ваксината на “Джонсън и Джонсън” още не е дошла, а вече ни е страх от нея. Всички векторни ваксини очевидно имат един и същ проблем. При тази честота, шансът да получите тромбоза е 100 пъти по-малък, отколкото да получите тромбоза при заразяване с COVID-19. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в предаването “Още от деня” по БНТ.

“С количествата, които страната ни е поръчала от “Пфайзер” пак ще можем да покрием желания имунизационен ефект”, успокои той.

“Ваксините са единствените лекарствени продукти, при които не само самият производител трябва да докаже безопасност, но и външна компания. Когато правиш сметката колко хора ще умрат, заразявайки се с COVID-19, разбираш, че постъпваш правилно”, стана ясно от думите му.

По отношение на прилагането на ваксината на “АстраЗенека”, доц. Кунчев обяви: “Взехме решение, което взеха четири европейски държави – Германия, Франция, Финландия и Швейцария. Наблягаме на научните данни. Даваме възможност на всеки, който желае да си постави втора доза от друг вид ваксина. За имунната система е важно да ѝ представиш антигена. Тя реагира, когато го разпознае. Отговор ще има, но няма още данни колко силен ще е този имунитет”.

“Колективен имунитет в България ще има най-рано през лятото. Ние ще получаваме по над 300 000 – 400 000 дози седмично. Лекарите можем да правим по 50 000 дози дневно. Ние достигнахме около 10% имунизирани с първа доза. Никъде нямаме заключени ваксини, които да не ползваме, освен дозите на “Пфайз”Все още слизаме надолу по склона на второто било на пандемията.ер”. Проблемът с количеството ваксини е на път да се реши през месец май, важно е да има желаещи. Сега е моментът да се приложи една национална здравна кампания за ваксиниране”, обясни държавният здравен инспектор.

На въпрос дали сме в трета вълна на пандемията, доц. Ангел Кунчев заяви: “Все още слизаме надолу по склона на второто било на пандемията. Има намаление, усещаме го. Хоспитализираните паднаха под 9000 броя, намаля броят и на тежките случаи. Трябва да продължим да вървим по този тънък баланс да пазим хората, но и да не пречим на икономиката. Изключително трудно и отговорно е, но ако покажеш, че има резултат, всичко си струва. Няма да позволим други страни да имат нечестно предимство, за сметка на България. Напълно достатъчно е да имаш зелен сертификат. Другата седмица ще дадем новия начин на допускане на чужди граждани в България. Ще посочим при какви условия ще отпада карантината

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар