Доц. Буруджиева: 50% избирателна активност може да е изненадата на изборите – Политика – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Доц. Буруджиева: 50% избирателна активност може да е изненадата на изборите

стоп кадър/Nova News

Изненади се очакват на изборите 2 в 1 у нас на 9 юни и една от тях ще е, ако активността се доближи до 50%, коментира политологът доц. Татяна Буруджиева в интервю пред БНР. Тя смята, че политическата, партийната и електорална логика казват, че не трябват да има избори и през есента. “Но това не означава, че на практика не може да има, но тогава ще станем свидетели на сътресение”, предупреди Буруджиева в предаването “Нещо повече”.

“Изненадата може да дойде от активността на гражданите. Твърдо виждам около 45% и още които мислят. Ако излязат и колебаещите се и активността достигне до 50%, ще е много голяма изненада, и това ще се отрази на цялото разпределение. Голяма изненада ще бъде, както оставането на малко партии в парламента, така и влизането на много партии, защото такива са нагласите, че не може да се предвиди. Трето – сериозна изненада ще е, ако резултатите дадат възможност бързо да се състави правителство. Но има и очаквания пак да се ходи на избори”, коментира политологът.

Според доц. Буруджиева медиите и социалните мрежи дават достатъчно поле на политиците да се изявяват. И това е позитивна страна на кампанията, защото дава възможност на хората да видят, да се ориентират и да разберат, че имат избор.

“Кампаниите вървят вяло, има такива, които са от буквално от миналия век. Бих казала, че има само един начин, който столетия не се променя и това е директната срещата с хората. Но политиците се държат като на научна конференция, заменяме политика с глас по мегафона или с някакво бързо минаване през публични места, колкото да се снимаме и да се покаже в мрежите, че сме били тук и там. Но всичко това не носи принадена стойност”, коментира Буруджиева.

Според нея “негативната част и нарушаване на закона говори за неглижиране и пренебрежение от страна на политиците към това да се подготвят добре за кампаниите”.

“И да не ни поставят нас гражданите като глупаци, че всичко може да им мине. Ясно се вижда от данните, че хората се ориентират много по-добре с личностите отколкото с тезите им. И тази персонификация в политическата комуникация е нож с две остриета”, предупреди доц. Татяна Буруджиева.

И обясни, че има много решаващи неща, които зависят от нашия избор:

“Първо – дали ще гласуваме и второ какво ще изберем. От това как ние ще гласуваме, трябва да е адекватно на онова, което изискваме от политиците като работа и отношение. Нашият вот е решаващ, защото от него зависи, как ще се подредят политическите сили в НС и какво правителство ще имаме или пак ще отидем на избори”, препоръча тя.

Според нея данните сочат, че резултатите от двата избора ще се разминат, не с много, защото българите правят разлика между евролистите и националните, дори на една и съща партия.

Татяна Буруджиева прогнозира, че има опасност България да влезе в италианския вариант – 8 – 9 партии в парламента с по 4 – 5% и се менкат.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар