Доц. Кунчев: При 70 % имунизирано население епидемичното развитие е невъзможно

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ако до края на юни достигнем 50 % ваксинирани, каквото е целта на ЕС, реално тежка епидемия не може да има. Ако достигнем 70 %, епидемичното развитие е невъзможно. Това заяви пред Нова тв главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Общо осем страни, сред които и България, ще получат общо 2 854 654 допълнителни дози ваксина в знак на съпричастност.

“От тук нататък не липсата на ваксини ще играе роля за изпълнение на ваксинационния план, а желанието на хората да се имунизират”, поясни той.

“Искам да изразя благодарност в три насоки. Първо благодаря на премиера Борисов, който започна тази борба и постави въпроса на достатъчно високо ниво. Второ, благодарности към австрийския премиер, който успя да събере всички тези ръководители и да застане зад идеята. Благодарности и на португалското председателство, което макар и след трудни преговори доведе докрай това решение. България ще получи близо 1,3 милиона дози, които ще дойдат до края на юни. Имайте предвид, че това е допълнително количество над очакваните доставки. В края на април ще имаме достатъчно ваксини и ще можем да избираме от няколко видове”, увери главният държавен инспектор.

“Можем да правим по 50 000 ваксинации на ден с личните лекари, но въпросът е в желанието на хората. Има по-голям интерес към ваксинация”, каза още Кунчев и добави, че подкрепя за работещите в социални домове да е задължителна ваксинацията.

“Изпратих писмо до социалния министър да обяснят на тези хора да се ваксинират, каза още здравният инспектор. – Предлагам това да е задължително условие за започване на работа в такива ключови сфери като болници и домове за възрастни хора.”

“Кога ще дойде пратката ще стане ясно през следващата седмица. Имайки 1 милион до края на месец април, след това милион и половина до май и 2 милиона вече ваксинирани до края на юни, ще имаме натрупан колективен имунитет, заедно с преболедувалите, които ще са не по-малко от 500 хиляди. 2 милиона и половина души покритие ще бъде достатъчно, за да живеем по-спокойно и по-нормално и да имаме едно хубаво лято”, коментира шефът на “Пирогов” проф. Балтов пред БНТ.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар