Доц. Мангъров пак ги попиля: Мерките в училищата са ненужни, стига простотии!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Доц. Атанас Мангъров  контра-теза за мерките в училищата преди старта на годината. “Значителна част от мерките, които се вземат от МОН преди първия учебен ден, са преувеличени и ненужни”, отсече той пред БНР.

И добави, че се случва същото, както с КПП-тата и затварянето на парковете през зимата:

“На път сме да повтори същото нещо, но сега в училищата, водени от някакъв страх. Ще направим същите простотии, които направихме тогава, но този път ще е за сметка на нашите деца”.

Той посочи проста формула, за да се избегне притеснението и създаването на хаос – децата, които са болни, да не ходят на училище, а здравите деца да си ходят спокойно в учебните часове.

Според Мангъров, изолационните стаи в училищата са неефикасни, защото преди да бъде изолирано там детето, то вече е било с другите деца в клас.

“Друго нещо – да се разхождат в междучасието децата с маски, а в час – без маски. това е пълна безсмислица. До момента няма статистически доказано проучване, което да твърди, че носенето на маски носи някаква съществена полза. Още повече, когато се използват от некомпетентни – каквито са децата, а и самоделните маски от плат… Доказано е, че тези, които направят саморъчно направени маски, могат да се заразят три пъти повече от тези, които не носят маски”, подчерта инфекционистът.

Инфекционистът бе категоричен, че “изследователската дейност” трябва да спре.

“Това ще стане трудно, защото на всички се услади да вземат по 1 млн. лева на ден за тестове, които са си чиста печалба. Това е бизнес на лабораториите, които правят тестовете”, подчерта той и обясни:

“Защо трябва да се харчи обществен ресурс за това, който иска да се тества – да си се тества. Един положителен тест ни струва 3000 лева, а често става дума за хора, на които нищо им няма”.

В предаването “12+3” доц. Мангъров коментира, че погледнато в световен мащаб, страните, които през зимата бяха най-строго затворени заради пандемията, сега чакат втора вълна, а тези, които са били “оставени свободно” с най-разхлабени мерки, сега отбелязват най-малко новозаразени и най-малко смъртни случаи.

Във връзка с ваксините, които се създават срещу Covid-19, доц. Атанас Мангъров коментира:

“Не е въпросът в самото правене на ваксината, а в това, че тя трябва да бъде много добре клинично изпитана и за безопасност, и за ефективност”.

Доц. Мангъров е на мнение, че руската ваксина “Спутник 5”, чиято първа партида вече достигна пазара, е недобре изпитана.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар