Доц. Мангъров: Ще се ваксинирам само при подходящ стимул

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Нямам имунизационен сертификат. Не мога и да си изкарам. Аз съм прекарал COVID-19 – очевидно мимоходом и безсимптомно. Имам антитела. Но такива като мен не могат да си извадят такъв сертификат, защото нямаме положителен PCR или антигенен тест, не сме били под карантина или не сме ваксинирани. Това е абсурдно. Целта на този сертификат е да се документира по някакъв начин, че човекът, който го притежава, не е опасен за другите и е защитен. Дори да е ваксиниран, този човек – може ваксината да не е дала задоволителен имунен отговор”. Това заяви по Нова доцент Атанас Мангъров, началник на COVID клиниката в Инфекциозна болница.

Според него, когато човек веднъж е изкарал някаква инфекция, той образува антитела. “В тялото му остават така наречените “клетки на паметта” и когато човек се срещне със същия този вирус, тези клетки образуват антитела и го защитават. Това е азбука на имунологията”, подчерта той.

Клетките, които са произвели антителата си остават – независимо колко време е минало от заболяването, подчерта доцент Мангъров.

“Ще се ваксинирам само, ако ми направят предложение, което не мога да откажа. Хора се имунизират, за да отидат в Гърция. Ако човек в прекарал COVID-19 – той няма нужда да се имунизира. Той няма да се разболее – дори от новите варианти на вируса”.

Доцент Мангъров коментира и инициативата в к.к. “Албена”, където предлагат по 500 лева на персонала, за да се имунизира, за да се чувстват по-спокойни и работещите, и гостите на курортния комплекс.

“По принцип е хубаво човек да се ваксинира. Но преди това, конкретно при тези ваксини, хората подписват информирано съгласие, с което ги информират, че каквото и да им се случи – е на негова отговорност. Тези неща, които могат да се случат – ще станат след време”, посочи Мангъров.

По думите му той не демотивира никого да се ваксинира. “Всеки човек трябва лично да вземе това решение. Затова е и това информирано съгласие”.

На въпрос дали е съгласен, ако не се ваксинира – да плати за лечението си, ако се разболее от COVID-19, доцент Мангъров беше категоричен: “Това е скандално предложение на доцент Ангел Кунчев. Всеки от нас плаща здравни осигуровки. И ако ще действаме по начина, по който казва доцент Кунчев, няма да ги плащам, а ще плащам, когато се наложи. Това е срамно”.

Какво пречи на “Делта”

Същевременно по БНТ математикът проф. Николай Витанов сподели, че ваксинацията у нас не върви, като проблемите според него са още от миналата година, когато било създадено “антиваксърско чудовище”.

По мнението на проф. Витанов на разпространението на щама Делта на новия коронавирус пречи отпускарският сезон, ваксинацията, РЗИ-тата, които хващат клъстъри, както и преобладаващият британски вариант.

През септември обаче ситуацията ще се промени и заради по-студеното време и тогава би могла да помага единствено ваксинацията, категоричен е проф. Витанов.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар