Доц. Мънгаров се ядоса: Щабът да се разкара, само лъжат хората за Ковид

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Националният оперативен щаб трябва да бъде разкаран, смята доцент Атанас Мангъров. В предаването Денят започва с Георги Любоенов по БНТ инфекционистът сподели, че членовете на НОЩ само плашат хората.

„Този щаб трябва да бъде разкаран, защото той плаши хората, а всички негативи от него отиват към премиера”, изрази тезата си Мангъров.

Доцентът смята, че щабът не мисли със собствената си глава, а се влияе от политически мотиви.
Начинът на представяне на информацията за коронавируса е крайно некоректен и плашещ. Ако някой иска да плаши, може би си мисли, че уплашени хора се манипулират по-лесно, сподели още Мангъров.
По думите му правилният начин е да се каже колко от тестовете са направени на хора за първи път, на хора под карантина, за 2-ри, 3-ти път (19’ вече ви разказа случая за софийски лекар, който даде 7 положителни теста за К19, които се броят за 7 души). Също така колко от тестваните за първи път са приети за болнично лечение. И още – колко от лекуващите се в реанимация са само с COVID-19, а не заради друго заболяване.
Доц. Мангъров цитира данни от Националния оперативен щаб, според които заболеваемостта в България от коронавирус е 43 на 100 000 души. Броят на пациентите с нужда от интензивна грижа е един и същ – около 60 до 100 от самото начало на епидемията у нас. Затова и Мангъров е спокоен – епидемията се развива по нормален и очакван начин. “Не знам как и

какво предвижда проф. Витанов, но аз съм сигурен, че това няма да се случи”, отговори на апокалиптичните прогнози Мангъров. Срив според него може да се случи, когато пациенти, които не са за болница, се приемат или пък ако много медицински лица се окажат заразени.
Проблемът и рискът пред държавата е, че в болница се приемат хора, които не са за такова лечение, обясни Мангъров. Това се дължи на страха, всяваната паника и нормалния стремеж на лечебните заведения, които са търговски дружества, да реализират повече клинични пътеки. Много от заболелите от коронавирус изобщо нямат нужда от това да бъдат в болница.
“Ние сме на първо място по смъртност в Европейския съюз. Като цяло обаче смъртността през тази година е с няколко процента по-ниска, отколкото през миналите години. Нямаме извънреден брой хора, които са починали от коронавирус допълнително”, посочи още Мангъров. Вчера те бяха 4 от над 300 умрели в същия ден българи или 1,3% от общия брой.
Той силно се надява властта, и конкретно здравния министър, да устои на твърдението, че няма да се въвеждат старите мерки и да затварят. Атанас Мангъров даде като пример страни, въвели най-строгите мерки през пролетта като Черна гора и Испания, които в момента преживяват отново силен прираст. Това не се случва в Швеция и Беларус, които останаха отворени преди пролетта.
“Ако не бяхме постъпили по толкова глупав начин, нямаше да нанесем толкова тежък удар върху българската икономика”, заключи Мангъров.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар