Доц. Наум Кайчев: Без резултат на заседанието на Съвместната комисия по исторически и образователни въпроси

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Не бе постигнат резултат на днешното заседание на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между България и Република Северна Македония. Това каза за БТА заместник-председателят на комисията доц. Наум Кайчев.

Днес в София се състоя 19-ото заседание на съвместната комисия.Бяха проведени продължителни дискусии за учебниците по история за седмо отделение в Република Северна Македония, които се отнасят до Средновековния период и по нашите бележки и предложения за представянето на Охридската архиепископия, както и на въстанията през 11 век на Петър Делян и Георги Войтех, които са въстания за възстановяване на българската държава, каза доц. Кайчев. За съжаление, в резултат на продължителните обсъждания не можахме да постигнем съгласие и напредък по тези въпроси, така че разговорите продължават, каза той.


Не остана време и не засегнахме въпроса за честването на Гоце Делчев, посочи още доц. Кайчев.

От българска страна е предложено да има още едно заседание на комисията – през юни или началото на юли, но това не е било възприето. В крайна сметка по искане на колегите се договорихме следващите три заседания на съвместната комисия да се проведат през втората половина от годината, през есенния период, каза доц. Кайчев. Той посочи, че около 13-14 септември ще се проведе следващото редовно заседание на комисията в Скопие.

 

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар