Доц. Околийски: България живее в пожелателна действителност дали COVID-19 е опасен

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Доц. д-р Михаил Околийски е лекар психотерапевт с 23 години практика, който от 2014 г. е и експерт на Световната здравна организация в България. Разговаряме с него за кризата с коронавируса в световен мащаб. Ето какво сподели той пред Dir.bg.

– Г-н Околийски, всички говорят, че сме в разгара на четвъртата вълна на коронавируса в Българя. Какво е вашето наблюдение? Какво се случва в момента в България?

– Дали сме в продължение на третата вълна или сме в четвърта вълна няма толкова голямо значение. Има значение това, че много хора се заразяват коронавирус и много хора умират. България плаща един огромен данък чрез загинали хора, чрез смъртността. Това, което наблюдаваме поради различни комплексни причини, поради нежеланието на хората да се ваксинират, е тъжно. Всъщност, хората отказват да ползват най-големите постижения на медицината и фармакологията. Какви са причините за това? Това е голям разговор? Защо хората не се ваксинират? Защо не вярват? Причините, според мен, са комплексни. На първо място е липсата на доверие в институциите, а това не е от вчера. Липсва и доверие към политическата класа. Политическата криза, която наблюдаваме от месеци, също влияе. Има корелация между липсата на доверие в правителството и към научните среди в България. В редица европейски страни също се наблюдава недоверие в политическата система, но там хората вярват в науката, доверяват се на капацитетите в медицината. Това е знак за зрялост и рационалност в обществото. А тук, в България, има едно неразбиране на проблематиката и на тази почва много добре виреят всякакви конспирации, фалшиви новини, слухове и така нататък.

– Масово лекарите в България определят това, което се случва, като вълната на неваксинираните?

Това е точно така. Вирусът си намира хора, които не са имунизирани. При имунизираните не е толкова силен. Статистиката за България е следната – над 85% от хората, които се заразяват и имат нужда от болнично лечение, са неваксинирани. 95% от смъртните случаи са хора неваксинирани. Но в България има и един феномен, който не е много логичен, но е факт. Според данни на СЗО само около 24% от медицинските работници са имунизирани! Как на база този нисък процент обществото ще получи сигнал да вярва на съвременната наука. Когато обикновените хора видят тази статистика, е резонно да се запитат защо да се имунизирам? Това, пак казвам, е феномен. Все пак хората трябва и да видят какво става около тях. Колко са пълни болниците, колко са починалите. На фона на всичко това методът на убеждаването вече не работи. Всеки би трябвало на база на здравия разум да види и разбере какво се случва. Колко хора умират, колко хора влизат болници и сам да си направи сметка заслужава ли си да стои настрана. В световен мащаб има поставени над 6 милиарда ваксинации. Един минимален процент от тях имат странични ефекти. Защитата от ваксината не те пази от заразяване, а да преминеш по-леко през вируса. Този факт е абсолютно неоспорим. Според мен ето така разумът в един момент трябва да надделее.

– Ваксините все пак са нов продукт. Как хората да им вярват, след като няма данни какво и как се случва?

– Не съм съгласен много с вас, защото ваксини срещу коронавирус се правят в последните 10 години. Визирам пандемиите от САРС и Торс от 2008-а и 2010- а. Ваксини срещу коронавирус се разработват вече над 10 години, а сега COVID-19 просто ускори процеса. Сега цялата наука и всички разработки се впрегнаха, за да се направят ваксините. Всички препарати са направени на база научните опити през тези 10 години. Така че върху това се работи в световен мащаб.

– Каква е ситуацията Китай, където също се зароди нова вълна?

– Вижте, Китай имат съвсем друг подход към COVID-19. В Китай говорим за контролирана демокрации и там мерките, визирам носенето на маски и спазването на дистанция, се спазват страхотно. Трябва да е ясно едно. Навсякъде, където се говори за повишени нива на заболеваемост, говорим за едни малки групи от хора, които не са ваксинирани. При тях просто вирусът пробива. Когато стигнем до високи нива на имунизация, говорим за над 70, 80, 90 процента, нещата ще утихнат. В Китай се наблюдава същото както и у нас – много болни и все неваксинирани.

– В този смисъл третата доза колко е наложителна?

– Третата доза се препоръчва основно за хора, които имат намален имунитет по принцип, при по-възрастни хора с хронични заболявания, при хора които работят на първа линия и които се срещат много интензивно с вируса. Става въпрос за медици, социални работници, учители и т.н. Те трябва да помислят за трето доза, след като са минали шест-седем месеца от курса на имунизация.

– На какъв етап е проучването и руската ваксина в СЗО?

– Разглеждат се данни, които се подават от страна на руските власти за това как се произвежда ваксината и какво съдържа. Процесът продължава.

– На фона на случващото се в България трябва ли да ни служат като модел на подражание скандинавските страни, където нещата изглеждат доста по-спокойни?

– Примерът със скандинавските страни не е много добър за нас. Има един основен фактор, с който те ни превъзхождат. Там са много по-различен тип хора и като психология, и като дисциплина, като спазване на социална дистанция помежду си. Те принципно са много внимателни в социалните си контакти в ежедневието си. Разликата е в друго. Те принципно са по-здрави като нации, като хора. България е на първо място в Европа по смъртност по различни причини, но най-вече хронични заболявания и основно сърдечно-съдови заболявания и рак. Причината е, че при нас в голяма степен тези заболявания се откриват в по-късен етап и хората страдат. Когато са предизвикано много големи щети на организма, нещата стават тежки. Хората в скандинавските страни се радват на много по-добро здраве. Ето и една лоша за нас статистика. Хората в Европа живеят средно със 7 години повече от българите. Не говорим за ситуация с коронавирус, просто здравословното им състояние и по-добро. Българите умират по-рано и това води до задълбочаване в разликата средната продължителност на живота. Това е тъжно.

– На фона на това, което виждане като мерки в Европа, как ви струва ситуацията у нас?

– Мерките в България са доста либерални, но и те не се спазват. Нито маските се носят, нито физическата дистанция се спазва, нито функционирането на заведенията се контролира. В България се живее в някаква пожелателна действителност дали коронавирусът е опасен. И това е причината да плащаме много висока цена към хората, които са в болница, и към тези, които умират.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар