Доц. Пенчева за COVID-19: През есента трябва да сме готови за нова вълна

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Най-вероятно това няма да бъде краят на пандемията и през есента ще трябва да сме готови за нова вълна.

Това посочи доц. д-р Венцислава Пенчева, ръководител на Катедрата по пропедевтика на вътрешните болести към Медицинския факултет при Медицинския университет – София, участвала със свое интервю в кампанията на МЗ – „+мен“, цитирана от  Министерството на здравеопазването.

Доц. Пенчева мотивира предположението си с тревожните данни за увеличаване на случаите на COVID-19 в световен мащаб.

При пациентите с хронични белодробни заболявания характерно за пост-COVID синдрома е влошаване на основното заболяване и свързаните с него оплаквания, допълва още тя.

Всяка инфекция за пациент с хронично респираторно заболяване води до

обостряне на основното му заболяване. Това важи с особена сила за тежките вирусни инфекции като COVID-19, казва лекарят. Заболяването засяга множество органи и системи в човешкото тяло, не само белия дроб.

Данните показват, че пациентите с хронични белодробни заболявания

не са изложени на по-висок риск от заразяване със SARS-CoV-2, но при тях рискът от тежко и продължително боледуване, необходимост от болнично лечение, интубация и усложнения е много по-висок, допълва доц. Пенчева.  По думите ѝ пациентите съобщават за по-изразен задух и умора. Умората настъпва изключително лесно при минимални физически натоварвания. В нередки случаи се наблюдава кашлица, която персистира дълго време, като може да бъде придружена с храчки. Пациентите се оплакват и от гръден дискомфорт или болки в гърдите.

При пациентите с хронични белодробни заболявания,

при условие че с помощта на ваксините бихме могли да избегнем задълбочаване на основните хронични болести, както и да ги предпазим от тежко протичане на инфекцията, което е свързано с висока смъртност, смятам, че ваксинацията е нещо задължително и не подлежи на обсъждане, допълва още доц. Пенчева. Според нея ваксинацията срещу COVID-19 вече трябваше да е набрала голяма скорост и в момента масово да се поставят бустерни дози.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар