Цветозар Томов

Доц. Цветозар Томов: Бойко се гаври с герберите, ЦИК и закона с номера, че отказва да е депутат

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Социологът и университетски преподавател Цветозар Томов разби на пух и прах поредния трик на Бойко Борисов, с който Мутрата хвърли пясък в очите на народа – че се отказва от депутатското място.

 

Аргументът на Баце е, че нямал нужда от имунитет, какъвто нямал и като министър-председател в третото правителство на шайката ГЕРБ, което си е откровена лъжа.

Ето какво разкри доц. Томов:

Заявлението на Борисов до ЦИК за отказ от депутатското място в двата избирателни района, в които е избран, е поредната гавра и с избирателите, и с Централната избирателна комисия, и със закона.

Просто е за разбиране – ЦИК не избира кандидат-депутатите, избира ги народът. ЦИК само утвърждава този избор и не може да го променя. Сроковете за отказ от кампанията са фиксирани в Изборния кодекс и изтичат далече преди изборния ден.

А ако вече избраният депутат не желае да встъпи в длъжност, той следва да предприеме необходимите действия пред новоизбрания парламент. Да не положи клетва или, ако вече се е заклел, да депозира оставката си пред парламента. Всъщност точно така постъпи Борисов през 2005 година, когато беше избран за депутат от листата на НДСВ в два района.

Сега обаче е поредният политик, който извива ръцете на ЦИК да вземе поредното незаконно решение, с което да легитимира една изборна измама. Защото участието в избори без да имаш намерение да си поемеш отговорностите, ако бъдеш избран, е изборна измама, целяща да заблуди избирателите. Изборна измама ще е и решението на ЦИК да не обяви г-н Борисов за избран, след като изборът вече се е случил.

А ето мнението и на журналиста Иван Бакалов по темата:

Боеко се отказвал да бъде депутат. Само че това става с гласуване – парламентът го освобождава с гласуване, с което може да стане засечка.

Така СДС отказа да гласува да освободи навремето Йордан Радичков като депутат от БСП (да ме прости Господ за сравнението, но то е за процедурата).

Стана на третия месец след изборите, седесари го обвиняваха в манипулация, агитирал и помагал на БСП, пък сега искал да се махне и т. н. СДС нямаше мнозинство да го направи, но понеже кой знае защо обявиха, че това гласуване във ВНС трябва да е с квалифицирано мнозинство, освобождаването му не мина. Чак октомври го освободиха с процедурни хватки.

Сега ГЕРБ е далеч от мнозинството и ако рекат останалите партии, Борисов ще остане депутат. Има и една друга хватка – може да се откаже да положи клетва, тогава става сложно.

Но това, което прави сега е закононарушение, както отбелязва и Цветозар Томов, бивш член на ЦИК – не може ЦИК да освобождава депутат. Това може парламентът. Очевидно Борисов е над закона. Дали дълго още ще си разиграва коня?

Някой трябва да обжалва евентуалното решение на ЦИК, с което го освобождават.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар