Доц. Чорбанов: Детските колективи не са огнища на зараза – страховете са излишни

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В огромна степен децата не са активни преносители на коронавируса, а детските колективи не са огнища на зараза – затова стартът на активната учебна година не трябва да генерира големи страхове. Това коментира в интервю за Дарик доц. Андрей Чорбанов – ръководител на департамент “Имунология” в Института по микробиология при БАН.

По думите му не може да се говори за сериозна ефективност на UVC-лампите за дезинфекция, които се поставят в училища и детски градини. Даже има и такива, които вредят на здравето.

“През ваканцията децата са в контакт помежду си, но те не биват подлагани на тестове, освен ако не пътуват. Докато сега с тези засилени мерки в училище, нормално и очаквано е да бъдат установени деца, които са позитивни. Това в никакъв случай не трябва да генерира някакви големи страхове, защото опитът на държавите, които не спряха училищата и детските градини показва, че заболяването напрактика не се разпространява сред детските колективи. Че не е фактор и критерий за масово разпространяване на коронавируса”, коментира ученият.

Той е учуден от невероятно твърдата позиция на властите по света по отношения на носенето на маски и дезинфекцията. Този вирус се пренася от човек на човек в един много близък контакт – това не става от чина, от дръжката на вратата – тези мерки са повече демонстрационни и назидателни дори, отколкото реално правят средата безопасна, коментира още доц. Андрей Чорбанов.

В предаването на Дарик „Реактивно“ доц. Чорбанов съобщи, че до късната есен ще е готов прототипът на наша ваксина срещу коронавируса.

“Друг е въпросът, че вече реалните тестове за ефективност и безопасност се извършват в един по-дълъг период и то не от научните организации. Оттук нататък стои въпросът и какво ще се направи с този прототип, защото и в миналото се е случвало да има доста изобретения в България, които по една или друга причина – най-вече икономическа, не намират решения в страната и тогава изследователите ще трябва да търсят такова извън нея”, допълни ученият.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар