Доц. Чорбанов разби мита за COVID-19: Да хванеш хляба в магазина и да се заразиш – глупости!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Имунологът доц. д-р Андрей Чорбанов, който работи в БАН, твърди, че много от нещата, които са се говорили и разпространявали за COVID-19 в последните месеци, не отговарят на реалността. Сред тях са и начините на зарязяване.

Лекарят от БАН, който е специалист именно в областта на вирусите, разкри в ефира на БТВ, че няма как коронавирусът да се предаде чрез пипане на предмети и въобще всякакви повърхности. Той се предава само от човек на човек, пише Eurocom.bg.

„COVID-19 се предава само от човек на човек, тъй като извън човешкия организъм той не може да живее. Затова митът, че можеш да се заразиш, ако пипнеш хляб или кашкавал в магазина, е само мит.“ – разкрива д-р Андрей Чорбанов.

Според него едно от доказателствата за това е, че в света има около 5 млн. заразени с Ковид-19, а това е нищожна цифра в сравнение с грипа.

Доц. Чорбанов не смята, че ваксините ще спрат коронавируса, а по-скоро те ще дойдат в един момент, в който заболяваемостта вече ще е спаднала, защото повечето хора вече ще са изкарали вируса, писа БЛИЦ.

„Имайте предвид, че между 38 и 50 % от населението на всяка страна няма изобщо да се сблъска с коронавируса. Това е така, защото има силна вътреклетъчна защита и имуннната му система е изградена много стабилно.“ – казва още д0ц. Чорбанов.

Припомняме, че месеци наред от НОЩ твърдяха, че Ковид-19 може да бъде прихванат от всякакви предмети. Някои информации дори сочиха, че вирусът стои цели 3 дни върху повърхности.

Това се оказва абсолютно невярно и Чорбанов недоумява как може такава информация да е била разпространявана толкова убедително. Според него по този начин са стресирали хората, че коронавирусът е навсякъде, а всъщност той е само в заразения човек.

Доц. Чорбанов дори твърди, че не е задължително да се заразиш с коронавирус, ако контактуваш със заразен или болен. Заразата става само при много интимен контакт, например ръкостискане, след което следва пипане по лицето.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар