До абсурдната ситуация се стигна, след като всички ресурси в страната бяха разпределени между големите клиники с обособени инфекциозни или белодробни отделения. 

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Държавата заделя 4,5 млрд. лв. за подкрепа на икономиката на страната вследствие на кризата, създала се заради пандемията от коронавирус. От тях 1 милиард лева ще отидат за подкрепа на фирмите, които искат да запазят служителите си. Това обяви на извънреден брифинг в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов.

За запазване на заетостта се мобилизират 4,5 милиарда лева ресурс, каза премиерът. Капитализираме Българската банка за развитие (ББР) с 500 милиона лева, което гарантираме кредитите на банките.

Правителството отделя 500 милиона лева за увеличените разходи на Министерството на отбраната, Министерството на здравеопазването и МВР.

200 млн. лева са насочени за безлихвени потребителски кредити за лица в неплатен отпуск при запазване на трудовите взаимоотношетия.  Схемата е 60/40, съответно от държавата и работодателя.

Отлагат се плащане на данъци до 30 юни, или по малко с 600 млн. лева в хазната.

50 млн. лева ще галсува кабинетът за най-нуждаещите се пенсионерите.

Като правителство се ръководим от следното правило – да спасим живота на възрастните и да осигурим работата на младите, каза премиерът Бойко Борисов. Много по-развити държави от нас се лутаха и в рамките на ден или два си сменяха изцяло концепцията си. Не мога да не спомена и държавите, които не се справиха с мигрантската вълна. В България продължава да има нула миграция, каза Борисов.

Борисов каза, че до 8 седмици у нас ще стане възможно производството на респираторни апарати. Към общата поръчка на ЕК страната ни е поръчала 1 милион теста за коронавирус.

Премиерът ощеведнъж повтори, че фискалният резерв няма да се отваря засега.

Още утре ще се одобри програмата за подпомагане на браншовете, изпаднали в нужда вследствие на ограниченията заради епидемията, каза финансовият министър Владислав Горанов.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар