Зеленски

До броени дни Бахмут пак ще се казва Артьомовск

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В продължение на шест месеца се водеха упорити битки в покрайнините на Бахмут, където за последните 8 години ВСУ бяха изградили непревземаема система от укрепления, използвайки специфичния терен, съставен от хълмове и мини. След като укрепените райони бяха смлени един по един, през февруари започна постепенното обкръжаване на града и боевете се прехвърлиха в града. От тази сутрин Бахмут е оперативно обкръжен. Предстои неговото зачистване, след което той ще се превърне в Артьомовск.

 

След превземането на Соледар в средата на януари изглеждаше, че дните на Въоръжените сили на Украйна в Бахмут (Артьомовск) са преброени. Считаше се, че украинските формирования няма да успеят да задържат града дълго време, още повече че на пръв поглед нямаше особен смисъл да го правят.

Но в Киев продължиха да се съпротивляват и, пренебрегвайки съветите на западните експерти да се откажат от тази пагубна работа, издадоха заповед на войските си да държат града на всяка цена и до последно. По същия начин, както го направиха по-рано в Северодонецк и Лисичанск – с цената на огромно количество убити свои.

Цял месец Киев безмилостно хвърляше прясно мобилизирано пушечно месо в месомелачката в Бахмут.

В резултат на това освобождаването на града, подготовката за което отне половин година, се проточи още месец и половина.

От публикуваното видео с прелитащия над града квадрокоптер се вижда, че той буквално е превърнат в руини. Както някога Сталинград. Степента на разрушения в Бахмут е по-голяма от тази в Мариупол и се доближава до разрушенията в Попасня. Цели сгради отдавна ги няма. Скоро няма да остане нищо.

Но така или иначе, дълго проточилата се операция за превръщането на Бахмут в Артьомовск навлезе във финалния си етап.

След като частите на ЧВК Вагнер се приближиха до Ивановски (Красний) от юг и превзеха Парасковиевка от север, групата на ВСУ в Бахмут беше на ръба на оперативно обкръжение. Всички основни направления, по които се извършваше снабдяването, бяха поставени под огневия контрол на руснаците. Което редуцира доставките на човешки резерви и оръжие към гарнизона в Бахмут на една трета.

През последните дни „оркестърът“ отиде по-далеч и превзе три села на запад от Бахмут- Берховка, Ягодно и Дубово-Василевка, доближавайки се само на 300 м. от село Хромово, което държи пътя от Бахмут до Часов Яр. Другият път, преминаващ през Ивановски (Красний) вече е прекъснат от силите на руснаците. В резултат на това всички пътища за снабдяване на групировката на ВСУ в Бахмут са затворени или на 100 % обстрелвани от ПЗРК, така че и пиле да не може да прехвръкне от и към града.

В момента групировката на Въоръжените сили на Украйна в Бахмут е в оперативно обкръжение, което днес или утре ще премине в пълно.

Числеността на групировката на ВСУ в Бахмут засега не е известна, но очевидно е по-голяма от тази в Соледар. А самият град е по-голям (предвоенното население е 70 хиляди). Той е основният транспортен център на Донбас и Киев се опитва да го запази със зверско и особено кърваво упорство.

Преди месец западни експерти, включително американски, препоръчаха на Киев да изтегли войските си от Бахмут, за да спести сили за отбраната на други градове.

Но в Киев решиха да превърнат добре укрепения Бахмут в символ на постоянството, както направиха миналата година първо от Мариупол, а след това от Северодонецк.

Може би решението не е на Киев, а на Лондон, където особено усърдно прокарват концепцията за война с Русия до последния украинец.

В резултат на това за 7 месеца упорита и напълно безразсъдна отбрана, само в Бахмут и околностите му въоръжените сили на Украйна загубиха по различни оценки между 40 и 60 хил. войници. А статистиката показва, че в Бахмут украинските войски са загубили повече от където и да било другаде по фронтовете от началото на СВО. Близо двойно повече, отколкото в Мариупол.

Дори се появи такъв термин – месомелачката Бахмут.

А загубите на въоръжените сили на Украйна в Бахмут все още не са приключили.

Въоръжените сили на Украйна все още имат шанс да излязат от оперативното обкръжение, в което се намира града в момента, но евентуален техен опит за пробив ще бъде свързан с големи загуби. По приблизителни данни в града все още са останали 12 хил. войници на ВСУ. Според данни на ЧВК „Вагнер“ повечето от тях са мобилизирани от Западна Украйна – от Лвов и Тернопол.

Най-вероятно в Бахмут ще се повтори историята от Соледар, когато една част от частите на въоръжените сили на Украйна в последния момент успяха да избягат от града през полето, но друга значителна част остана в него.

Само че в Бахмут ще останат няколко пъти повече в сравнение със Соледар.

Все още е невъзможно да се каже точно кога Бахмут ще бъде напълно освободен и ще се превърне в Артьомовск, това може да стане в рамките на седмица, а може да се проточи и още две или три седмици. Всичко зависи от това колко упорито ще се бият обкръжените части на въоръжените сили на Украйна.

На територията на Бахмут, в близост до неговия център се намира завод АЗОМ – това е голямо предприятие, което ВСУ може да превърнат във втори „Азовстал“.

Ако остатъците от въоръжените сили на Украйна се окопаят в завод АЗОМ, под който също както в „Азовстал“ има огромна галерия от подземни тунели, неговото прочистване може да отнеме още месец.

Наскоро между ЧВК Вагнер и Министерството на отбраната прескочиха искри относно намалелите доставки на боеприпаси. Тази разправия можеше да окаже негативно влияние върху хода на операцията. Но според официално изявление на „музикантите“ от вчера, те вече са снабдени с всичко необходимо.

Така че освобождаването на Бахмут не е далеч.

Бахмут си става пак Артьомовск.

А с него падат и Северск, Часов Яр, Константиновка, Углеедар, Авдеевка и Маринка. Защото след Артьомовск последната битка за Донбас ще е в агломерацията Славянск-Краматорск.

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар