До вчера изглеждаше, че в България не може да съществува нищо по-семпло от Цветанов.

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

До вчера изглеждаше, че в обществено-политическия живот на България не може да съществува нищо по-семпло от Цветанов. Днес вече е видно не само, че може, ами той даже е главен прокурор.

Прав е държавният глава, че атаката срещу него и семейството му става уродлива. Ама то е и логично. Семплото по принцип се оглежда в семпло огледало, комуникира със семпли себеподобни, влияе се от семпли внушения, разбира само семпли схеми и конструкции. И лесно става уродливо, поради щото всяка комплицираност в човешките и обществените взаимоотношения му е недостижима за възприемане.

Семплото схваща само прости рецепти. Като за компот. Сипва в буркана зашеметяващи понятия като „държавна измяна“, „нарушения на Конституцията“, долива питане до Конституционния съд (дето някой друг го е писал, за да не изглежда чак толкова семпло), джурка и… вади СРС! О, Цветанов, къде си!?! И като лъсне пред цял народ колко семпло се е опозорил, та чак е на ръба на закона, вземе та се нацупи. Прекратява, видите ли, всякакви контакти с президентството. А за оперативките в сряда в премиерския кабинет какво да кажем, те като как се имат с разделението на властите?

Семплото разбира само от македонския принцип „Я що кажем, туй е право!“ Семплото третира себе си като истина от последна инстанция. Борави със семпли, къси изречения, без подчинени вметки и много запетаи, разбира от къси команди и прости сценарии.

И те, сценариите, винаги са семпли. Именно поради това толкова бързо се израждат в зловещо изпълнение, когато ги разиграва нещо толкова високо сложено в държавата.

Винаги подгонва нарочения „за приключване“ бизнесмен, когато е известно, че е заминал за чужбина. Баневи, Арабаджиеви, Миньо Стайков, Цветан Василев, сега Васил Божков. Семпличко, обаче пък колко холивудски звучи, като кажеш, че ще го дириш чрез Интерпол, Европол, червени бюлетини, дрън-дрън. Екшън! Да се огледат и да се преброят следващите. Защото сценарият е семпличък, ясна е поръчката – един по един до един. За да Му е спокойно.

Схемата е семпла – върви се неотклонно, като таран, към тотално всяване на страх. Точно затова е и толкова зловещо. И вероятно заради това са толкова стреснати и толкова плахи всички, които преди месеци обясняваха, че личността на Гешев няма никакво значение. Не е вярно, уважаеми, личността винаги има значение! И колкото по-семпла е интелектуално и професионално, толкова по-опасна за нацията може да е тя. Още повече, когато съпротивителните сили на тази нация са изсмукани от 10-годишното властване на Батките.

Когато преди месеци викахме, че има опасност от прокурорски произвол, като предупреждавахме, че избирането на Гешев е зловещо и чревато с неподозирано тежки последствия за държавността, тогава мълчанието беше някак конфузно. Днес, когато казваме, че идат репресии, дано ни чуят. Дано се стреснат. Дано се опълчат.

Таня Джаджева, „Дума“

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар