До къде ни докараха: Перничани се бият за вода…

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Перничани се биха за безплатна вода. Инцидентът се е случил в центъра на Перник.

Очевидци споделят пред bTV, че камионът с пакетираната вода е бил разграбен още в движение.

Никой не спазил условието – по туба на човек. „Имаше възрастни хора, които останаха без вода, но те нямат силата да се борят с млади и силни за водата“, разказва Надежда. Друг свидетел разказва за злоупотреби и недостатъчен контрол.

„Дори имаше хора от друг квартал над нас идваха, носеха ги между блоковете и се връщаха“, разказва друг очевидец – Валентина Андреева. Общината взима мерки това да не се повтаря. Според главния секретар на община Перник Мартин Жлябинков това е „една грозна сцена, но са взети мерки“. „Сега при всеки камион ще има наблюдаващ. Планът е по две бутилки на домакинство“.

С приоритет при раздаването са детски градини, училища, социални домове и болници.

По 1 бутилка на дете, през три седмици. Над 300 8-литрови бутилки с минерална вода този четвъртък се доставят на децата и персонала в тази детска градина в Перник. От началото на водната криза това за тях е втора подобна доставка. „Тя се използва за готвене и пиене от децата, като същевременно имаме договор с доставчик“, обяснява Даниела Захариева, директор на детска градина „Миньорче“.

Даренията са от частни компании, общини и институции. В града вече са пристигнали 50 хиляди бутилки. Графикът за доставки се публикува на „Фейсбук“ страницата на община Перник. Междувременно пбемът на язовир „Студена“ продължава да намалява. Според най-песимистичния сценарий, ако няма никакъв приток, язовирът може да дава вода на града само още 57 дни.

Според данните на екоминистерството и ВиК дружеството, полезният обем на „Студена” – тоест, количеството вода, което реално може да се ползва от града, е милион, 525 хиляди кубични метра. Средно на ден, потреблението, в условията на режим е 26 хиляди и 800 кубика. Към града постъпват всеки ден големи количества минерална вода, като дарения от фирми и помощ от други общини.

Заради водната криза в Перник прокурори, ДАНС, МВР и антикорупционната комисия днес започнаха съвместна операция в местното ВиК и в областната управа в града.

От Министерството на околната среда и водите бяха иззети документи, както за състоянието на язовир „Студена“, така и за вноса на отпадъци у нас. “30 души ще бъдат разпитани до утре”, обяви главният прокурор Иван Гешев

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар