До март догодина се планира да има работещ енергиен кооператив в Бургас

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Първият голям енергиен кооператив ще бъде създаден в Община Бургас. Само след месец се очаква граждани и фирми да могат да се включат в изграждането на първия покривен соларен парк, собственик не само на община Бургас, но и на хората.

Соларната инсталация е в основата на енергийния кооператив, който се създава в града с техническата подкрепа на партньорите от ЕнЕфект и община Габрово. Предвидено е фотоволтаичната централа да бъде изградена върху покрива на плувния басейн “Арена ОЗК”, който е собственост на общината. Около 80-85% от произведената енергия ще се използва за нуждите на басейна, който работи целогодишно.

Предложението е всеки, който желае да участва финансово в проекта като задели между 750 лв. до 10 000 лв. Има и гарантиран приход за този проект от 3%, който е в рамките на 10 г. Всички участници няма да станат по-богати, но обществото ще има много ползи като цяло от изграждането на проекта, обясни по време на представянето на проекта и Драгомир Цанев, изпълнителен директор на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект.

Общината ще бъде и собственик на съоръжението, като ще поеме и всички рискове при изпълнението на проекта, поясни зам.-кметът на Бургас Чанка Коралска. “Много разчитаме на партньорите от ЕнЕфект, които направиха анализи и разчети. Плувният басейн е голям консуматор на енергия целогодишно, припомни Коралска. Хората да влезнат в кооператива с желание и позитивизъм и това да се продължи като развитие за всички нас, добави тя. Общината дори има готовност да дофинансира проекта, в случай, че липсва интерес от страна на гражданите и фирмите.

Инвестицията към момента се планира да бъде около 410 хиляди лева. Годишното производство на енергия ще бъде за около 552 MWh на година. Неизползваната енергия от новият парк ще се продава в електроразпределителната мрежа, за да може проектът да генерира допълнителни приходи. Планирано е в рамките на месец юни проектът да бъде одобрен от общинския съвет в Бургас, а след това да започне набирането на средствата от всички желаещи. Самото изграждане на проекта и въвеждането му в експлоатация се очаква да се случи до март 2025 г.

3e-news.net/bg

По прозрачен начин, чрез събиране на оферти в два тура, са събрани оферти от компании доставчици на фотоволтаични системи. Заради непрекъснатото понижение на панелите по световните пазари е възможно да има и понижение на стойността на проекта, обясни и Станислав Андреев от ЕнЕфект, който активно работи по реализацията на проекта в Бургас.

В зелените решения ние видяхме една възможност, именно в този енергиен кооператив. Вярвам, че ще успеем да реализираме тази идея и да я доразвием в други различни обекти. Особено обекти със социална и образователна насоченост обясни и кметът на Бургас Димитър Николов. Той присъства по време на обявяването на инициативата днес. Николов отправи специални благодарности към екипа на “ЕнЕфект”, който са “упорити и последователни” за да се случи идеята за енергийния кооператив.

Предизвикателството в Бургас е почти три пъти по-голямо, отколкото бе в Габрово, където бе създадена първата енергийна общност, собствена на община. Финансовите показатели са доста по-атрактивни тук в Бургас, обясни още Цанев по време на представянето. Участието в проекта е абсолютно доброволно, а всеки ще има право на един глас в бъдещата енергийна общност, уточни Станислав Андреев.

Соларни специалисти добавиха, че от една подобна инициатива има много ползи, които не са само финансови. Учениците от техническите гимназии ще могат да разгледат проекта, да се запознаят отблизо със соларните системи и инверторите. Поддръжката на обекта е добре да бъде от местни фирми, които да реагират бързо в случай на някакъв дефект. А всичко това ще създаде и нови работни места в Бургас, обясни Ивайло Стефанов, от училището за Соларни специалисти, разположено в Габрово. Представители на Община Габрово също подпомагат новият енергиен кооператив с технически и юридически познания, за да може да заработи новият субект. Той ще е вид дружество по закона за задълженията и договорите (ДЗЗД).

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар