До 2 години може да има българско лекарство за лечение на COVID-19 – Здраве

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Световната здравна организация оповести клинично изпитване в 52 страни, което ще проучи потенциалното приложение на три противовъзпалителни лекарства за лечението на пациенти с Ковид-19. Кога можем да очакваме медикамент?

“Имаме надежда, макар че няма да е скоро и няма да е лесно”. Това заяви в “България сутрин” проф. Леандър Литов, ръководител на екип от учени, работещи по откриването на лекарство срещу Ковид-19.  

“Това заболяване протича в 2 стадия. Първият – през първите 10-14 дни, когато вирусът атакува организма и човек е заразен. Постепенно след това вирусът изчезва. Втората фаза – когато се наблюдава тежко протичане на заболяването. Това е тежката форма. И тези 2 стадия изискват съвършено различни медикаменти. Активно се работи и в двете направления по целия свят”, посочи още той. 

Доц. Литов обясни, че неговият екип работи в две направления.

“Нашата идея, за първия стадии, е да се опитаме на блокираме част от протеините на вируса, които завладяват клетката. Второ – да намерим препарат, който да може да спре “цитокиновата буря”, подчерта медикът. 

И допълни, че хората първо опитват известни лекарства, които съществуват и са за употреба на различни заболявания.

“Търси се дали тези препарати могат да повлияят на Ковид-19 и след това се търсят нови неизвестни химични съединения, малки молекули, които евентуално имат някакъв ефект. Всяко едно лекарство има много строга схема за одобряване – лабораторен опит, опит с животни и клинични изследвания. Важно е да се проверяват и страничните ефекти. Схемата е фиксирана”, обясни събеседникът на Мирослав Димитров.

И смята, че българско лекарство за лечение на Ковид-19, може да има след около 2 години.

“В нормални условия разработването е няколко години, за Ковид-19 всичко се развива по-бързо, оптимистично за нас – след около 2 години”, каза доц. Литов в ефира на 
Bulgaria ON AIR
.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар