До 2030 г.: Новите автомобили на Ford стават електрически

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Американският гигант в автомобилостроенето Форд (Ford) обяви голям преход към електрически превозни средства в Европа, обещавайки да преобразува цялата си гама от леки автомобили на континента в електрически до 2030 година, предаде Асошиейтед прес.

Ford ще инвестира 1 милиард долара, за да модернизира завода си в германския град Кьолн и да го направи база за производство на автомобили с нулеви емисии, като използва механичната рамка на Фолксваген (Volkswagen), заяви днес на онлайн пресконференция Стюарт Роули, президент Форд за Европа, цитиран от БТА.


Бразилският съд забрани на Форд да прави масови съкращения

Новият електромобил трябва да излезе на пазара в средата на 2023 година и в бъдеще може да бъде последван от втори модел.

Миналия месец и Дженерал мотърс (General Motors) съобщи, че до 2035 година всичките му автомобили ще станат до голяма степен електрически към 2035 година, отказвайки се от над един век производство на двигатели с вътрешно горене.

Скоростта на трансформацията при двете американски компании подчертава радикалните промени в автомобилната индустрия. Регулаторите настояваха за ограничаване на емисиите, докато автомобилопроизводителите се ориентираха към цифрови технологии като приложения за смартфони и усъвършенствани системи за подпомагане на водача, с крайна цел напълно автономни превозни средства, отбелязва АП.

Споразумението с Фолксваген позволява на Форд да се възползва от огромна инвестиция на германския концерн в електромобили, в момент когато секторът преминава към автомобили с нулеви емисии. Рамката на Фолксваген използва стандартни механични основи като акумулатор, окачване, колела и оси, които могат да се приспособят за производството на различни модели коли. Фолксваген вече използва рамката при своя компактен И Де.3 (ID.3) и спортен високопроходим И Де.4 (ID.4).

Стъпките са част от стремежа на Форд да предложи напълно електрически или хибридни бензиново-електрически версии на всичките си пътнически превозни средства в Европа до 2024 година, а до 2030 година всичките му коли на континента да станат изцяло електрически. Компанията освен това прогнозира, че две трети от европейските й продажби на превозни средства за търговски цели ще включват електромобили или хибриди до 2030 година.

Компанията заяви, че търговските коли са ключът към растежа и рентабилността в Европа, с нови продукти и услуги чрез алианса й с Фолксваген и смесеното предприятие Отосан (Otosan) на Форд в Турция.

Форд уточни, че инвестицията в завода в Кьолн, където работят малко над 4000 работници, идва, след като европейските му операции са се върнали на печалба през четвъртото тримесечие на 2020 година.

Вложението е част от целта на американската компания да похарчи най-малко 22 милиарда долара за електрически превозни средства в периода 2016-2025 година.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар