До 25 октомври няма да има глоби за липса на зелен сертификат

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В първите часове от влизането в сила на зелените сертификати са налице и първите корекции на заповедта на здравния министър. След като досега държеше категорична позиция, че няма да има отсрочка, МЗ обяви, че до понеделник все пак ще даде гратисен период, в който проверяващите екипи ще издават само предписания, но няма да налагат глоби на обектите, в които има служители без зелен сертификат.

В самите изисквания за зелен сертификат ще бъдат направени две промени. Те обаче ще важат само в рамките на нашата страна, тъй като противоречат на европейските правила. Затова това ще са различни документи от европейските и с тях няма да може да се пътува в чужбина.

Едната промяна предвижда валидността на сертификата за преболедуване да бъде удължена от 6 на 12 месеца. Изчакват се още становища, но експертите на този етап смятат, че това може да се направи, обяви зам.-министър Тома Томов. Вероятно още днес ще бъде допълнена заповедта и сертификатът за преболедуване ще се счита за валиден до една година след положителен тест, съобщи Кацаров. Това обаче ще важи само за вътрешните правила, не и за чужбина, тъй като европейските правила не признават такъв срок.

Поради повишаването на интереса към ваксинацията и най-вече към еднодозовата „Янсен“, за нуждите на нашия противоепидемичен контрол ще се въведе признаване на сертификат за ваксинация след първа доза. Идеята е да не се принуждават гражданите да вземат по-малко ефективната „Янсен“ само по административни причини, вместо да направят реален избор на ваксина, обясни Кацаров. Сертификатът и сега може да се генерира от системата дори веднага след ваксинация, но става валиден 14 дни по-късно. Сега според зам.-министър Александър Златанов сертификатът ще става валиден до 2 дни след поставянето на първа доза или пък след ваксинация с „Янсен“, коато е една доза.

Тепърва се създава организация за осигуряване на безплатни тестове. Фирмите ще могат да заявят тестове за персонала си в регионалната здравна инспекция и да организират тестовете, обясни Стойчо Кацаров. Тези тестове няма да се въвеждат в системата и ще служат само за достъп до работа, каза той, въпреки че досега се твърдеше обратното. По същия начин ще бъде организирано тестването и в старческите домове.

Както е известно, националната здравно-информационна система, която регистрира всички тестове и ваксинации и издава зелените сертификати, непрекъснато блокира и часове наред не работи. Тя все още не може да генерира и сертификат за преболедуване срещу антигенен тест – обещанието на „Информационно обслужване“ е това да е възможно в петък или най-късно в понеделник, увери министърът.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар