До 40 000 клиенти са засегнати от пробив в сигурността на онлайн магазина на OnePlus

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

OnePlus обяви, че е установен пробив в сигурността на онлайн магазина им, заради който са засегнати банковите карти на до 40 000 клиенти. Припомням ви, че преди няколко дни излезе информация по случая и китайците обещаха да проверят къде е проблемът. В резултат директните разплащания с кредитна карта в момента са спрени. 

Оплаквания от пострадали потребители се появиха миналата седмица, но според OnePlus при един от обработващите разплащанията в онлайн магазина им сървъри е имало поставен скрипт още от ноември 2017-а. Въпросният е успял да копира цялата информация за банковите карти. 

OnePlus обявиха, че са установили откъде е направен пробивът, но разследването продължава. 

В момента са преустановени директните разплащания с кредитна карта в сайта на OnePlus, а на засегнатите около 40 000 клиенти компанията ще предложи безплатен едногодишен надзор на кредитната карта.

Припомням ви, че преди няколко дни потребители, които са плащали с банковите си карти за продукти в сайта на OnePlus, се оплакаха във форумите на компанията, че от картите им се извършват неауторизирани трансакции. 

Проблемите за OnePlus идват в момента, в който китайците обявиха, че ще се опитат да се споразумеят с операторите в САЩ за разпространение на устройствата им. 

Източник: nixanbal.com

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар