ДПС изтрещя: Нямало данни Пеевски да е вършил нещо незаконно

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Засега ДПС няма данни, че бившият депутат Делян Пеевски, който е сред санкционираните от САЩ заради коруцпия, е вършил нещо незаконно. Това заяви пред Нова телевизия депутатът Йордан Цонев. Той посочи, че всички български институции, към които партията се е обърнала, заявили, че нямат такива данни.

Не можем да питаме Конгреса

“Кого да питаме – Иво Прокопиев ли? Адвокатите на Пеевски в САЩ питат финансовото министерство и американското правителство, защото тук се лансира фалшива теза, че мерките са необжалваеми. По наш път искаме да знаем има ли данни за извършени такива неща от г-н Пеевски. Засега отговорите са – няма”, заяви Цонев.

Той уточни, че това са данни от български институции, защото “ние няма как да питаме Конгреса”.

На въпрос дали е възможно решението на щатските власти да е взето на база факти и данни, които прокуратурата у нас не е видял, Цонев заяви:

“Ако има такива, ще вземем и ние политически мерки и становища, ние сме партия, която работи с факти. Добре ли ме разбирате?”

Пеевски попадна в черен списък по щатския закон “Магнитски” заедно с хазартния бос Васил Божков, бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев, някогашните ръководители на агенцията за българите в чужбина Петър Харалампиев и Красимир Томов и доскорошния зам.-председател на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков. Само срещу него и Пеевски досега не е имало никакви действия от страна на държавата. Останалите от списъка за подсъдими или обвиняеми.

След обявяването на щатските санкции прокуратурата каза, че започва проверки срещу всички. Месеци по-късно бе съобщено, че Пеевски е дал обяснения. Това засега е последната информация по темата.

Темата не е приключила

Темата с гражданството на икономическия министър Кирил Петков не е приключила, каза още Цонев. Ден по-рано Петков заяви, че е получил отговор от Канада, според който той вече не е неин гражданин. Министърът пусна и заявлението си за отказ от гражданство, което с дата 21 април, т.е. три седмици преди назначаването му от президента Румен Радев.

Цонев обаче заяви, че не е важно кога е подадно заявлението, а дали Канада е считала Петков за свой гражданин към 12 май, когато е назначен на поста.

“Процедурата по освобождаване от гражданство не приключва с датата на подаването. Това стана ясно на всички. Интересува ни към датата 12-и май имал ли е двойно гражданство. И това слага точка на темата”, заяви Цонев.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар