ДПС се отметна за мажоритарния вот! Ще мине ли с гласовете на 108? – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Нов обрат по въпроса за мажоритарния вот: ДПС размисли и няма да подкрепи избирателната реформа. Така промените, които трябва да бъдат гласувани на първо четене утре, биха получили подкрепа само на 108 души – депутатите на ГЕРБ, “Воля” и независимия Ангел Исаев, който се отцепи от ДПС. Против ще гласуват 132-ма народни представители – депутатите на ДПС, БСП и Обединените патриоти, пресметна бТВ.

“Парламентарната група на ДПС взе решение да не подкрепи при гласуване в пленарната зала Законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс, с който се предлага въвеждане на мажоритарната избирателна система”, обяви пред журналисти в парламента зам.-председателят на групата Йордан Цонев.

Той обясни, че на вчерашното заседание на Комисията по правни въпроси е гласувал заедно с Хамид Хамид в подкрепа на законопроекта “по лични убеждения”. След това обаче се е провело заседание на парламентарната група на ДПС, на което след обсъждания е било взето решение, че в този вид законопроектът не е полезен за България.

“Мажоритарният елемент трябва да се засили, но така предложен законопроектът по-скоро ще внесе хаос, големи групи от хора няма да получат представителност, а и няма яснота как ще работи законодателният орган, предвид това, че в него могат да влязат много народни представители, избрани мажоритарно, които нямат обединяваща платформа”, обясни партийната позиция Цонев.

Той уточни, че в групата е имало различни гледни точки по мажоритарната система. Една част от депутатите са били за законопроекта, предвид това, че ДПС като партия не губи нищо от мажоритарен избор. “Освен това 2 милиона са достатъчно голям брой гласове, за да проведем сериозен дебат и да се опитаме да разберем причините за такава широка и мащабна подкрепа на една изборна техника, която е доста спорна”, каза той.

Попитан дали от парламентарната група са се консултирали с почетния председател на ДПС Ахмед Доган по въпроса с мажоритарния вот, Цонев заяви, че не са го направили, “понеже е въпрос от текущата дейност”.

“ГЕРБ остава зад промените в Изборния кодекс, с които се въвежда мажоритарна избирателна система”, заяви в кулоарите на парламента председателят на парламентарната група на партията Цветан Цветанов.

“Нямаме промяна в позицията, както в 43-тия, така и в 44-тия парламент, а и по време на предизборната кампания ние сме казвали, че ще подкрепим мажоритарната система, затова сме внесли този законопроект, който утре ще бъде подложен на гласуване в пленарна зала”, обясни той. И допълни, че се съобразяват с волята на българските избиратели, гласували на референдума.

Цветанов каза, че е разговарял с лидера на партия “Воля” Веселин Марешки, който е заявил подкрепа за мажоритарната система.

“Ние също утре ще изразим нашата подкрепа с гласуване, надявам се, че може някои колеги от БСП или ДПС също да подкрепят и така да се стигне до желанието на гражданите”, подкани колегите Цветанов. И допълни, че е много важно народните представители да имат сериозен ангажимент към своите избиратели, “а не да се сещат за тях, когато идват избори и тогава само да се правят съответните предизборни обиколки.

“Не е искрено желанието на ГЕРБ за въвеждане на мажоритарна избирателна система”, атакуваха в кулоарите лидерът на БСП Корнелия Нинова и секретарят на парламентарната група Филип Попов.

“В момента не всичко, което се прави видимо, е това, което се желае. Една група внася законопроект, който не иска да бъде приет. Друга група уж го подкрепя, после сменя позиция след пет минути, коментира шефката на социалистите.

От БСП не искат да са част от това и ще внесат нов законопроект с предложение за смесена избирателна система.

Според Филип Попов желанието на ГЕРБ за мажоритарен вот не е искрено и това се вижда от несериозността, с която управляващата партия е подходила към тази важна за обществото тема. Според Попов “поведението на ГЕРБ по темата е демагогия и популизъм”.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар