Драгомир Стойнев: Отказваме да летигимираме машинациите на ГЕРБ в парламента

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Два законопроекта – ето какво ще работи Народното събрание тази седмица по програма”.

Това написа във Фейсбук зам.-председателят на ПГ на “БСП за България” Драгомир Стойнев.

 

По думите му първият е Законопроект за ратифициране на Споразумение за преглед на многостепенното управление между МРРБ и ОИСР, с вносител Министерски съвет, а вторият – Законопроект за преброяване на земеделските стопанства.

 

“Не подценявам двата документа, проблемът е, че те са единствените в дневния ред на законодателя. Другото е изслушване на министри и регулярни отчети на няколко институции. Исканията за изслушване са от страна на депутатите от мнозинството”, пише още той. Според него – ще чуем чудесни неща за магистралите, за инвестициите, икономическия растеж и за лекарствената политика.

“Казвам това със съжаление. Като общество и като управленски потенциал загубихме Парламента – най-важния център за правене на политика и реформи, основния инструмент за промяна и напредък, гарант на това, че хората участват и контролират чрез избора си”, казва Стойнев.  Според него огромната празнота в дневния ред не е случайна – това е дневният ред на управлението, което иска да се задържи на власт, а не дневният ред на бизнеса, на иновациите, на образованието, на младите и амбициозни българи или на възрастните, болните и бедните. Той коментира, че този дневен ред не е от вчера – той отдавна се е изключен от реалността, а новото сега е, че се опитва да предреши и изборите чрез нови правила, които да гарантират възпроизвеждане на статуквото.

“Има обаче и още нещо ново – опозицията отказа да легитимира машинациите на ГЕРБ, като участва в дебати, които само симулират демократичен законодателен процес и напусна парламента.  Към нас се отправят призиви- БСП да се върне обратно в Народното събрание. Да, но това може да стане, само ако мнозинството „освободи“ това Народното събрание от партийно-груповата хватка и се откаже от злоупотребите чрез законодателство. Засега парламентаризма трябва да го защитаваме извън парламента”, заключва Драгомир Стойнев.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар