Драма на Камен бряг – изтеглянето бе прекратено след неуспех

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Акцията по обезопасяването на заседналия край Камен бряг кораб „Vera Su“ тече много трудно. Тя стартира в понеделник около 21.30 часа и преминава с аварии и нанасяне на екологични щети. До към сутрешните часове във вторник бе пренесена малка част от товара, но заради замърсяването на морето Министерството на околната среда и водите разпореди спиране на дейността. По обед се направи неуспешен опит за изтегляне на „Vera Su“. БНР предаде, че мисията е прекратена за днес поради лошото време. Спирането от своя страна крие още по-големи рискове – за опазването на самия заседнал кораб.

Официалната информация е откъслечна, защото се извършват действия сред трудна и променяща се непрекъснато среда. Към момента развитието е:

 

Информацията сутринта във вторник:

Успешно е прехвърлено горивото на плавателния съд. Но на кадри, разпространени от специализирания сайт maritame.bg, който предаваше на живо, се вижда как при прехвърлянето на корабния товар се изсипват огромни количества в морето. Товарът – азотни торове, се прехвърля чрез кран. Освен това, насред вятъра и вълните заседна и баржата, която трябва да пренесе разтоварените количества.

„Заседналата баржа е попречила на процеса на разтоварване“, обясни пред БНТ Пенко Георгиев, директор на историческия музей в Каварна. По думите му вятърът, вълнението и лошото време ще усложнят работата. Според maritame.bg баржата е изтеглена, в момента пътува към Варна.

За да бъде изтеглен корабът, трябва да се пренесе солидна част от товара му – вероятно половината от всичките около 3300 тона. Прогнозата за времето не е добра – влошаване от утре. Очакванията са по-късно днес да бъде направен опит за изтегляне на „Vera Su“.

Преди това корабът бе укрепен с резервни котви, извършени бяха и два водолазни огледа. Екоминистерството пък съобщи, че при пробите от 25 септември е установено замърсяване на водата, вследствие на разлив от съда, но не даде подробности.

 

Информацията по обед:

Оказа се, че е имало още една авария. Тя се е случила в аванс – снощи се е повредила машината, която на място трябвало да пакетира товара и така да го прехвърли безопасно. Именно по тази причина се е използвал крана, който ръси торовете в морето. Все пак са претоварени около 200 тона. Заради лошата прогноза за времето ще се избърза с опита за изтегляне на заседналия съд. Успоредно с всичко това стана ясно, че разтоварването е спряно след  заповед на екоминистъра Асен Личев. Просто РИОСВ не са били одобрявали ползвания метод. Те са разрешили дейността да се осъществява с пакетиращата машина (повредената през нощта – б.а). Освен това разтоварването е трябвало да стане и чрез платнени денкове, които се пълнят от грайфер на борда на кораба чрез специално съоръжение (фуния), както и последващото им пренасяне с кран до баржата. На междуинституционална срещата вчера е било обърнато и специално внимание, че между заседналия кораб и баржата трябва да бъде опънато платно, което да предотврати изписването във водата. „На практика са приложени коренно различни действия от одобрените“, посочи в съобщение екоминистерството.

Самият опит за изтегляне се случи около 12.30. Но трите влекача не се справиха. По време на първия опит за изтегляне на единия от влекачите въжето беше скъсано, предаде БНР. Конструкцията на кораба, начинът на засядане и очакваното лошо време бяха причините за прекратяване на операцията. Вероятно съдът не се е помръднал и поради факта, че е трябвало да бъде разтоварен още. Всичко това представлява огромен риск, защото по-рано специалисти коментираха, че морска буря е възможно да нанесе непоправими щети на плавателния съд.

 

 

ПОЛИТИЧЕСКИ РЕАКЦИИ

Темата повлече и политически реакции. Министърът от правителството на ГЕРБ и партиен координатор за Добрич Деница Сачева написа в социалните мрежи: „Служебното правителство на Румен Радев се задейства, макар и пропускайки 6 дни, в които се задълбочиха проблемите. Със съжаление констатираме, че тези действия са белязани от некомпетентност и безотговорност, а разсипването на азотна тор в морето от правителствения работен екип е на път да направи от една авария в морето истинска екологична криза. Призоваваме за отговорност и точни действия, а ако правителството не може да се справи, както вече демонстрира на практика, е по-добре да поиска помощ вместо да демонстрира опасното си безсилие. В атаката на ГЕРБ към изпълнителната власт се включи и Андрей Новаков, който предупреди колегите си от Европейския парламент за изливаните субстанции в морето.
Кадри от разтоварването:

 

Кадри от опита за изтегляне:

 

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар