Другарският съд заседава заради непослушните червени общински съветници

Другарският съд заседава заради непослушните червени общински съветници

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Аз войни не водя и никога не съм водил, коментира пред медиите общинският съветник от БСП Иван Таков във връзка с отношенията на общинските съветници от партията с ръководството ѝ, предаде думите му БТА.

На 9 февруари ръководството на БСП свали доверието си от общинските съветници на партията в София, след като подкрепиха избора на временен председател на Столичния общински съвет (СОС). Те вече не представляват БСП, а само себе си и носят лична отговорност за действията си в Столичния общински съвет, се казва в позицията. На следващото заседание на Националния съвет ще бъдат наложени съответни партийни наказания, заяви тогава ръководството на БСП.

Именно днес НС на БСП заседава по въпроса, както и за предстоящите през месец юни избори за Европейски парламент. Елитът на партията ще обсъжда коалиционна формула за предстоящите европейски избори, както и организационни въпроси, коментира пред медиите народният представител и член на Изпълнителното бюро на БСП Христо Проданов.

Иван Таков каза още, че няма значение дали днес ще има наказания за членовете на партията, които са подкрепили избора на временен председател на Столичния общински съвет.

“Ние имаме решение на Градския съвет, на местната коалиция, на групата общинските съветници, спазили сме до буквата устава на БСП”, посочи Иван Таков.

Във връзка с обвиненията, че общинските съветници не са се съобразили с решението на Националния съвет, Таков заяви, че “тази неистина трябва да приключи”. По думите му решението на Националния съвет във връзка със Столичния общини съвет още не е изпратено официално, както е по правилник. Иван Таков добави, че решението е било, че “Националния съвет се присъединява към решението на Градския съвет да не се подписват коалиционни споразумения и то е спазено”.

Иван Таков отбеляза още, че чува слухове за отчетно-изборен цикъл в цяла София, което означава, че “700 основни организации, 24 районни организации и градският съвет да започнат отначало избор на делегати, на членове на ръководни органи с две думи – абсолютен хаос и обезглавяване на организацията”.

По думите на Таков това прилича на “тежък саботаж”, като посочи, че е имало немалко саботажи по време на местните избори. “Сега, ако ще саботираме и европейските избори, започвам да се замислям каква е целта на някои хора”, каза още той.

Христо Проданов обаче коментира, че трябва да има наказание.

“Според мен трябва да има някакво наказание, защото ако няма и останем за пореден път безучастни, това означава, че даваме сигнал на всеки в партията, че може въпреки решенията на Конгрес, на Национален съвет, да прави каквото си е решил, това не става”, каза Проданов, цитиран от БТА. Той добави, че в БСП всеки може да изкаже различно мнение и да се противопостави на ръководството, но когато колективният орган е взел решение, то трябва да се изпълнява.

Проданов добави, че трябва да се проведе “другарски разговор” и Националният съвет да вземе решение, каквото прецени за правилно.

Депутатът от БСП Манол Генов отбеляза, че е имало решение на Националния съвет на партията общинските съветници да подкрепят техен председател и кандидат, както и да не се влиза в коалиции и съглашение с ГЕРБ и други партии в Столичния общински съвет.

По думите му обаче, в крайна сметка решението е на градския съвет и те си отговарят за своите действия. Генов допълни, че има особено мнение що се отнася до налагането на наказания. Според него е по-добре да няма решения за изключване на някого от партията.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар