Дружеството за ученически отдих отива на прокурор за фиктивни почивки на ученици за близо 9 млн. лв.

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Сериозни финансови злоупотреби е разкрил одитът на МОН в търговското дружество „Ученически отдих и спорт“. Отчетени са хиляди почивки на деца без да са били осъществявани. Разкритията са за документни измами в огромни размери и за това още днес министърът на образованието проф. Николай Денков ще сезира главния прокурор и АДФИ.

„През последните 4 месеца поредица от проверки показа наличието на десетки хиляди фиктивни почивки на ученици“, разкри министър Денков. Това, на което се натъкнали проверяващите, „надхвърля всякакво въображение“, констатира министърът на образованието.

„Има индикация за документни измами в особено големи размери“, категоричен беше проф. Николай Денков.

Дружеството е отчело 299 097 нощувки на ученици е поискало от МОН да му изплати за тях 9 110 494 лв. млн. При одитите не са представени счетоводни документи, нито хартиени и електронни регистри за настаняване на децата, които съответно доплащат по 18, 12 или по 6 лева., както гласи договорът между МОН и дружеството. Останалите над 30 лв. на нощувка субсидира просветното министерство, обясни Денков. Те обаче не фигурират отчетени в единната система за туристическа регистрация, което се изисква от закона за туризма. Там са били вкарани само 6 116 нощувки на ученици на стойност от 186 293 лева, разкри още министърът на образованието за периода от юли 2019 до юни 2020. Това ще рече, че над 8 млн. лева МОН е изплатило на търговското дружество без да са показани документи за това.

Според подписания анекс от юни 2020 въпросното дружество за тученически отдих трябва за срок от 3 години да осигури отдих поне на 50 хил. ученици в 30 бази за почивка. Няма и списък с базите, закъдето са отчетени почивките, и не е ясно кои са те, обясни министърът.

Проф. Николай Денков призна също, че се обсъжда изобщо бъдещето на това търговско дружество за ученически отдих. 

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар