Терзиев

ДС Васко Ухото е разрешил протеста срещу БФС без да се допита до МВР

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Кметът на София Васил Терзиев е съгласувал протеста на футболните фенове срещу ръководството на Българския футболен съюз, без да поиска становище от СДВР, каквато е практиката при такива събития. Това заяви пред ресорната парламентарна комисия министърът на вътрешните работи Калин Стоянов.

По думите му съгласуването на протеста се е случило часове преди събитието и затова до последно МВР е имало нагласа, че се организира нерегламентиран протест.

“Разграничаваме се от насилието към полицаите и гражданите. Не допуснахме човешки жертви и по-тежки последици за София. Беше разрешен мирен протест. Наблюдавахме организацията в различни групи за протеста срещу БФС. Комуникирахме с кмета на София. В деня преди протеста изпратихме поредно писмо до Васил Терзиев и го уведомихме, че предстои нерегламентиран протест. Шествието не беше съгласувано с него. На следващия ден разбрахме, че е съгласуван с него. Въпреки, че практиката е да бъде съгласуван с нас. Това не беше направено”, каза вътрешният министър Калин Стоянов във вътрешната комисия в парламента, където се провежда извънредно заседание заради полицейското насилие на протеста срещу БФС.

“До последно имахме нагласата за нерегламентиран протест. Трябваше в рамките на деня да направим организация. За първи път исторически враждуващи агитки се събират на едно място и заедно да изразят “любовта” си към БФС. Затова изкарахме 1500 полицаи. Иначе можеше последствията да са много по-големи”, каза още министърът пред депутатите.

“Бяхме изправени пред няколко неизвестни. Витаеше в пространството, че ще има мач и мирен протест. Имаше неяснота дали футболната среща ще е в София, Пловдив, Кърджали или друго място. Накрая се взе решение да е в столицата, без публика. За няколко часа трябваше да обезпечим протеста. Имаше план. Определени бяха оперативни райони и щаб”, заяви главният секретар на МВР Живко Коцев. След това директорът на СДВР Любомир Николов разказа в детайли предисторията на това, което се случи в четвъртък. Ето какво разказа той:

Месец преди мача СДВР имаше информация за протестно шествие на столични и пловдивски футболни агитки, които ще се организират и заедно ще протестират мирно по време на футболната среща. Още тогава сме уведомили БФС и кмета на София. Имахме няколко срещи със зам.-шефа на БФС. Бяхме единодушни, че ни чака предизвикателство. Припомниха ни събития от 2019 г., когато фенове издигаха забранени символи, издават маймунски звуци, с което компрометираха българския футбол. Роди се идеята мачът да бъде изнесен в друг град. Заявлението на организатора Ивайло Грозев беше за Гурко и Евлоги Георгиев. Имаше и неразрешени протестни действия. Фенове се събираха на сектор Б на Националния стадион. Другото на стадион “Българска армия”. Част от най-крайните членове на агитките имаха намерение да нахлуят на стадиона и да изразят недоволството си срещу БФС. Затова оградихме стадиона. Около 17 ч. имаше 1500 души, включително унгарци. След това се отправиха към Орлов мост и го блокираха за 20 мин. 95% от феновете не носеха обозначителни знаци на футболен отбор. Повечето носеха плакати с призив за оставка и българското знаме. След като шествието спря на орлов мост ръководителят на протеста проведе разговор с тях, в който са заявили искане да се присъединят към протеста. С това присъединяване агресията ескалира. Изстрелваха ракети, които попадаха в кордона от полицаи. Апелирахме протеста да остане мирен. На първа линия имаше служители с жилетки “Антиконфликт”. Когато забелязахме агресията на феновете подменихме служителите с по-високо въоръжени служители на СДВР и жандармерията. Замеряха ги с камъни, плочки, колове, чупеха дърветата, хвърляха димки, бяха пръскани със спрейове. Започнаха да разбиват кордона с кофи за смет, които бяха засилвани към нас. Ръководителят на мероприятието разпореди да пристигне водното оръдие. 10 минути по високоговорител бяха предупреждавани да спрат с агресията, за да не бъде използвано оръдието. Агресията се увеличаваше. Задните редици от протеста хвърляха предмети, които падаха върху главите на протестиращи от предните редици. Издърпахме ги и ги качихме в линейки. Част от тези хора бяха застети и се оплакаха от полицейско насилие. Към този момент по никакъв начин полицаите не са навлизали в протестиращата група. След като машината с водната струя започна работа, беше насочена на по-високо, за да ги предупреди отново. Протестиращите станаха още по-агресивни и започнаха да чупят паркирани коли на граждани. Тогава решихме да ги изтласкаме нагоре към Спортното министерство. Тогава започнаха да палят буса, да чупят колите ни. Овладяхме ситуацията без жертви. От заведението, в което полицаите влязоха, изведоха лицето, което беше запалило буса. Срещу него е повдигнат обвинение и е задържан под стража от съда.

Равносметката е следната – задържани 38, 33 ранени полицаи и 19 граждани. 24 от задържаните са глобени за хулиганство и имат забрана за посещаване на спортни събития. Други са обвинени за притежание на наркотици.

Източник: “24 часа”


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар