Дуда: Полша няма ядрени оръжия, но Беларус има!

Дуда: Полша няма ядрени оръжия, но Беларус има!

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Полският президент Анджей Дуда заяви, че страната няма ядрени оръжия и нищо не предвещава разполагането им. Това изявление ръководителят на републиката направи по време на речта си на икономическия форум в полския град Криница-Здруй, съобщава РИА Новости.

„За нас е очевидно, че най-голямата заплаха е съсед, който има ядрено оръжие. И това не е шега, защото ние нямаме ядрени оръжия и не знам дали някога ще ги имаме. Нищо досега не предвещава това“, смята той.Александър Лукашенко, президент на Беларус


Дуда отбеляза също така, че само тези, които имат също толкова мощни оръжия, могат да защитят Полша от такъв съсед. Според него НАТО е гаранцията на Варшава.

През юли министър-председателят Матуш Моравецки заяви, че Полша иска постепенно да убеди съюзниците от НАТО да разположат ядрени оръжия на нейна територия. Според него това може да стане с помощта на програмата за споделяне на ядрени оръжия. Полският министър-председател добави, че Варшава също така иска „да има най-високо ниво на сигурност“ предвид факта, че Русия разполага ядрени оръжия в Беларус.

На 16 юни руският президент Владимир Путин заяви, че Москва е доставила първите ядрени заряди в Беларус. Държавният глава добави, че това е елемент на възпиране за онези, „които мислят да ни нанесат стратегическо поражение“.

От своя страна президентът на Беларус Александър Лукашенко обясни, че тактическите ядрени оръжия са били разположени в страната за отбранителни цели.


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар