„Дуралекс“ спира производство заради „брутални“ разходи за газ и електроенергия

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Френският производител на чинии, купи, чаши, тави и други изделия от закалено стъкло „Дуралекс“ (Duralex) ще спре производството си за най-малко четири месеца заради „брутални“ разходи за газ и електроенергия. Това съобщи главният изпълнителен директор на компанията Хосе-Луис Лакуна, цитиран от Ройтерс.

„Цените на електроенергията през последното тримесечие на годината и началото на 2023 г. биха били необясними, брутални и луди“, заяви Лакуна, добавяйки, че това не би позволило производството на компанията „да продължи при нормални условия“, заради което е взето и решението за временното му спиране.„Дуралекс“, чийто оборот се повиши тази година, разполага със складови наличности за шест месеца и може да продължи да продава изделията си от стъкло, каза още той.


Разходите за закупуване на енергията, от която предприятието се нуждае, за да може пещта му да разтопи силициевия диоксид при 1500 градуса по Целзий, и да го преобразува в стъкло, биха се удвоили през октомври и ноември, достигайки невъзможни за изплащане суми, обясни Лакуна.

По думите му при положение, че производството продължи, от ноември разходите за „енергията биха представлявали 40 на сто от оборота ни“, което е икономически и финансово нерационално. Преди година енергийните разходи на „Дуралекс“ са били в диапазона от 5 до 7 на сто.

„Продължаването на производството при тези условия би застрашило устойчивостта на компанията“, допълни главният й изпълнителен директор.

Производството ще спре през ноември, а 250 служители ще бъдат пуснати в отпуск, съобщава БТА.

Компанията се надява да възобнови производството през следващата година. „Вече направихме сделки за закупуване на енергия за второто и третото тримесечие на 2023 г. на високи, но приемливи цени“ спрямо тези през последните месеци на настоящата година, заяви също така Лакуна.

Компанията, която има годишен оборот от около 30 милиона евро, обикновено плаща около 3 милиона евро за енергия годишно.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар