Дъжд от падащи звезди в последния ден на май

Дъжд от падащи звезди в последния ден на май

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Любителите астрономи у нас и по света са в очакване на вероятно най-ярката небесна атракция за годината, на 31 май – метеорен дъжд.

Възможностите за наблюдението й обаче не са съвсем категорични. Въпреки това ентусиасти се подготвят и дори предприемат пътуване към най-югозападните райони на Европа, за да наблюдават явлението.Става дума за един малко известен метеорен поток – Тау-Херкулиди (TAH), обясни за БТА Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО при БАН и катедра „Астрономия“ при СУ „Св.Климент Охридски“. Този поток е много слаб – почти само теоретично съществуващ, породен е от частици, отделящи се от кометата 73P/Швасман-Вахман 3, известна още и като SW3.


„В края на 1995 г. ядрото на тази комета се разпадна на няколко фрагмента, което предполага отделянето на големи количества прах в космическото пространство. На 25 август 2022 г. кометата 73P ще премине за пореден път през своя перихелий, но преди това, сутринта на 31 май, се очаква нашата планета да прекоси облаците от прах, отделил се още по време на разпадането“, каза Маркишки.

Ако тези предвиждания се сбъднат, между 04:45 ч. и 05:17 ч. универсално време UTC (от 07:45 до 08:17 ч. българско време) на 31 май може да бъде наблюдаван метеорен дъжд с активност до няколко хиляди метеора за час, съобщи Международната метеорна организация.

„Очакванията обаче варират в твърде широки граници – от едва няколко метеора за час до хиляди за час. Явлението не може да се прогнозира с висока точност. За съжаление по същото време за нашите географски дължини денят вече ще е настъпил. Въпреки това от България могат да се проведат наблюдения в последните часове на нощта срещу 31 май, за да се провери дали няма повишена метеорна активност в небето. Според данните на сайта на Международната метеорна организация можем да очакваме по-слаб пик на активност около 01 ч. българско време на 31 май. Радиантът може да се окаже по-близо до най-бляскавата звезда Арктур от съзвездието Воловар, а не до звездата Тау от съзвездието Херкулес. Радиантът е тази област от небето, спрямо която видимо изглежда, че метеорите се разпръскват във всички посоки. Нужно е да се избере наблюдателно място далеч от нощните светлини на градове, селища и промишлени райони“, изтъкна Маркишки.

Скоростта на навлизане на метеорните тела в земната атмосфера ще бъде сравнително ниска – около 16 километра в секунда, което ще доведе до наблюдаване на бавни жълто-оранжеви метеори. Причината за този цвят ще бъде по-ниската температура на частиците, нагряващи се от съпротивлението на въздуха, каза физикът.

Най-подходящите места за наблюдение на явлението ще бъдат Югозападна Европа (Южна Испания, Канарските о-ви), Западна Африка, Атлантика, югоизточните части на Северна Америка и северните части на Южна Америка. Луната няма да затруднява наблюденията, посочи Маркишки.

Максимумът на метеорния поток на Канарските острови ще бъде в края на нощта и затова доста любители, пък и професионалисти, се отправят нататък, добави той.

Явлението е забележително, защото човек само няколко пъти в живота си може да види истински интензивен метеорен дъжд с активност няколко хиляди метеора за час. За сравнение, популярните потоци Персеиди и Геминиди са с активност около 100 – 120 метеора за час. Последните метеорни дъждове бяха Леониди през 1999 г., припомни специалистът.

 

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар