Кирил Петков Асен Василев Коалиция правителство

Държавата е заложник на вътрешни проблеми, първо на една партия – БСП, след това и на една провалила се коалиция, която доскоро ни управляваше

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Борис Ячев, председател на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в 44-ото НС, сега председател на НФСБ, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус” „Това е България”

Водещ: Неволното директно пряко излъчване на сайта на Народното събрание, на Дарик радио и вероятно на още няколко медии на заседанието на парламентарната група на „Демократична България“ обърна пасианса за съставянето на кабинет заради изречените откровения относно коалиционните партньори. Вътрешнопартийната сбирка предполага по-свободен изказ, но не и неприкрито лицемерие към колегите, с които си работил доскоро и настояваш да работиш и занапред. Само че за политики, програми и ценности през 12-те минути от прякото излъчване не се говори. Говори се за бухалката КПКОМПИ, за трудно приемливите ИТН, за очернянето на другарчето, за да се изкараш бял, за непускащата кокала мандатоносителка, за бившия премиер, на който му се търси министерство, за медии, в които се манипулира произволно от парламентарния Олимп. Става ясно, че противоконституционното иначе задържане на мандата уж в името на хората да се изберат председатели на две важни комисии – за енергийно и водно регулиране и за борба с корупцията – са някакви еквилибристики за спечелване на време докато се раздели държавната баница и се довърши това-онова, и тогава да се върви на предсрочни избори. Дори датата е избрана – на 16 октомври, като по този начин президентът Румен Радев е съвсем сведен до фигурант. И след това пряко излъчване от парламента на заседанието на парламентарната група на „Демократична България“ стремежът да се гласува Закона за КПКОНПИ и да е избере негов председател бе разкрит в неговата същност, дали ще продължи и през следващите дни да се настоява все пак този избор да се осъществи? Наш гост е Борис Ячев – председател на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в 44-ото Народно събрание, сега председател на НФСБ. Къде отиде парламентарната етика? За съжаление сега не може да се сезира съответната ресорна комисия, защото в 47-ия парламент Комисия по парламентарна етика няма.

Борис Ячев: Ами за съжаление няма. То доколкото следя дейността и на Комисия за борба с корупцията и такава комисия де факто няма, де юре тя съществува, защото в няколкото засадения, които са проведени, не са разглеждани нито законопроекти, което всъщност е и част от сериозната парламентарна дейност на тази Комисия за борба с корупцията и конфликт на интереси. Не е осъществяван мониторинг на дейността на КПКОНПИ, нито пък са разглеждани някои от сигналите. Дейността й е сведена единствено само до изслушване на представители на прокуратурата и доколкото знам, два или три пъти е викан за изслушване главният прокурор г-н Гешев. Истина е, вие го казахте, че в момента държавата е заложник на вътрешни проблеми, първо на една партия, имам предвид БСП, след това и на една провалила се коалиция, която доскоро ни управляваше. Г-жа Нинова явно се опита чрез третия мандат, който е в ръцете й, да реши вътрешнопартийни проблеми. И виждаме от вчера, днес, утре някакви политически органи: Изпълнително бюро, Национален съвет, ще вземат важни за държавата решения, и то решения, както твърдят вече болшинството от конституционалистите, решения, които противоречат на Конституцията. Защото ако приемем, че ресорно 7-дневният срок за изпълнение на мандата и за предлагане на министър-председател изтича днес, то днес Корнелия Нинова трябваше да представи името на министър-председателя, и съответно да има още 7 дни този министър-председател да сформира кабинет и да се отиде на гласуване в Народното събрание. Пак казвам, редица професионалисти, всъщност, повечето специалисти в областта на правото, които работят и по проблемите и на Конституцията, посочиха, че въпреки че в Конституцията не е изрично записан срокът, това не означава, че няма срок. Позовават се на тълкувателното решение на Конституционния съд от 1992 година с насока тълкуването на срока, където се казва, че при третия мандат процедурата се ускорява, а не се забавя безкрай, както се очертава в ръцете на Корнелия Нинова. И това е така, защото при третия мандат на практика това означава, че са почти изчерпани на 80% възможностите за съставяне на конституционно мнозинство и на правителство, което се ползва от подкрепата на това мнозинство, и държавата не може безкрайно дълго да функционира без мнозинство и легитимно правителство. Така че прави са онези конституционалисти, които казват, че от утре президентът има една-единствена конституционна възможност – да прогласи този трети мандат за неуспешен и да продължи процедурата напред. А това е указ за разпускане на Народното събрание, на дата за нови избори и назначаване на служебното правителство. Целта на бавенето на мандата в ръцете на Корнелия Нинова е само една: оставяне на правителство. Нищо друго, нито КЕВР, нито КПКОНПИ, нищо друго не може да бъде използвано като правно основание този мандат да бъде държан до безкрай.

Водещ: Г-н Ячев, обаче от БСП твърдят, че ще задържат мандата до петък, и дори имат два сценария как да го върнат. Вие чували ли сте за повече от един сценарий за връщане на мандат?

Борис Ячев: Сценарият е един и той е предвиден в Конституцията, и сценарият е този, който коментирах преди малко: или връщане с име на министър-председател и съответно екип, или връщане без изпълнение на мандата. Оттук нататък пак казвам, всичко това, аз видях днес и колегата Георги Свиленски, който буквално беше стъписан пред медиите и дори не искаше да коментира двата сценария, защото явно няма такива сценария. Сценарият е един: отива ли се на избори или не се отива. Онова, което е публична тайна, е, че в момента вървят опити за спечелване на още от депутатите от парламентарната група от ИТН, говори се вече за 3 или 4 допълнително уговорени народни представители от ИТН, които да подкрепят едно ново мнозинство, да станат 121-членно парламентарно мнозинство, като обещанията са в посока участие в изпълнителна власт, макар и в рамките на 6 месеца, участие в нови листи за парламентарни избори, водачи и т.н. Тоест, върви една срамна, но много оживена търговия с народни представители. Това, според мен, е истината, една от истините и причините, за да бъде бавен мандатът, другото, вие казахте, още някоя друга седмица Корнелия Нинова да остане в състава на Министерския съвет, вицепремиер и министър на икономиката, защото тази търговия, която е и с оръжие, с работите на военните заводи, всичко това върви с пълна сила, и отделно постът на вицепремиер и на човек, от който зависи до голяма степен оставането на власт и създаването на правителство дава възможност на председателката на БСП в момента да бъде по-твърда в разправата с вътрешнопартийните врагове. Знаете, че през уикенда подобна разправа беше извършена в Пловдив с групата на общинските съветници от БСП, които вече се казват по друг начин и т.н. Затова започнах разговора с това, че в момента на гърба на държавата проблем на държавата, какъвто е парламентарно мнозинство и излъчване на нов служебен кабинет, всъщност, са заложници на вътрешнопартийни проблеми.

Водещ: А, г-н Ячев, обаче възможно ли е да се сформира от този мандат кабинет след многострадалния запис от петък, изтекъл от Народното събрание? Вярно, по погрешка, но както се казва в случая, грешката е вярна.

Борис Ячев: Грешката е вярна. Това потвърди убеждението на всеки един нормално мислещ българин, че тази коалиция, която беше зачената в лицемерие, в двуличие, тя продължи да функционира в лицемере и двуличие, и в крайна сметка това лицемере и двуличие, което беше неотменна част от характеристиката на това управление, в крайна сметка то доведе и до провала на тази коалиция и до невъзможността в момента да се състави правителство. От тези близо 10-11 минути на откровен политически разговор, както в последствие Христо Иванов го нарече, можем да направим няколко извода: първо, че демократите смятат своите коалиционни партньори от ИТН за мафия или най-малкото за трудно приемлив, както те го наричат, коалиционен партньор, който обаче не трябва да има свой представител в Министерски съвет. Научаваме също, че Рашков е бухалка и ще бъде бухалка – важно е в борбата в чие ръце ще бъде тази бухалка. Научаваме, че „Демократична България“ смятат, че „Продължаваме промяната“ се дели на Лена Бориславова и всички останали. И онова, което е най-интересно, че Корнелия Нинова не е свършила нищо полезно, за да бъде реализиран този мандат, но ще направи всичко възможно да остане в рамките на този и на следващия Министерски съвет. Какво всъщност остана премълчано? Остана недоизказано това, че хората на Христо Иванов и компания са фалшиви лицемери, на които не бива да се има доверие, и никой от следващите им евентуални коалиционни партньори не трябва да има доверие на тази група от хора. Този разказ, че това било нормалното политическо говорене – да, то е нормално е политическо говорена, ако токово е и публичното говорене. Пред коалиционните партньори, на официалните срещи, на срещи тип коалиционен съвет да демонстрираш едно, да демонстрираш желание да се продължи с това управление и тази коалиция да продължи да работи, и в същото време да разкриваш истинското си лице и истинското си мнение за коалиционните си партньори тогава, когато си мислиш, че не те слушат и това няма да се разчуе, това е двуличие, и то е двуличие от най-чиста проба.

Водещ: В интервю за „Това е България“ от 14 юни вие прогнозирахте, че коалиция от партии, събрани само заради интерес, ще се разтури от интереси. Месец по-късно вашата прогноза се сбъдва. Действително ли ще се направи правителство в третия мандат от същите тези партии, събрани по интерес, или просто се разиграва в момента някакъв театър за печелене на време?

Борис Ячев: Това, което знам, че в „Продължаваме промяната“, един от основните играчи, защото не Нинова е основният играч в тази коалиция, дори и при третия мандат, това е парламентарната група на „Продължаваме промяната“, там има две крила, които са с коренно противоположни настроения. Едното крило е да се отива незабавно на избори, защото се смята, че рейтингът и обществената подкрепа за „Продължаваме промяната“ засега все още е в рамките на 20 и няколко процента. Тоест, може с една кампания, с малко машини, казвам го разбира се с ирония, този резултат да се направи така, че той да бъде над резултата на основния политически опонент в лицето на политическа партия ГЕРБ. И се счита, че едно участие в управлението с мандата на БСП, едно управление, което ще трябва да се пребори с няколкото кризисни месеца с високите сметките на електроенергията, високи цени на горива, липсата евентуално на газ, студена, мрачна и тъмна зима, всичко това ще доведе до снижаване на рейтинга и до намаляване на резултатите на „Продължаваме промяната“ на едни отложени, по-следващи избори евентуално на пролет или на следващата година. Другата половина на парламентарната група счита, че едно участие в сегашно правителство ще даде повече възможност да се разгърнат и да се довършат част от политиките, които „Продължаваме промяната“ смятат, че са започнали. Така че самите участници в диалога и в разговори за сформиране на това общество, не са монолитни и не гледат в една посока. За Корнелия Нинова е ясно. Партията й има възможност да задържи някакъв процент обществено доверие, ако все пак се направи правителство и тя се представи на едни следващи избори като човекът, който е успял да задържи разлома в четворната доскоро, вече тройна коалиция. А „Демократична България“, там всичко е поставено хазартно, всичко е поставено ва банк: или се участва в управление и има няколко месеца участие в парламент, или се отива на избори, на които най-вероятно тази партия е възможно да не направи 4-те процента. И това не го казвам аз, казват го социолози.

Водещ: Въпросът е как ще съберат тези 121 депутати. И след този изтекъл запис става все по-ясна търговията за купуването на народни представители. С какви очи ще управляват?

Борис Ячев: Това няма да бъде коалиция, ако въобще тази коалиция продължи да съществува и продължи да управлява, това отново няма да бъде коалиция, основана на принципи, на обща политика и на общи приоритети, и по-важното на виждания как да бъдат решени отделните проблеми, това ще бъде отново коалиция на компромиса, коалиция отново на интереса, защото аз преди малко очертах краткосрочните интереси на всяка една от трите формации, които продължават. Между другото, не е случайно, че вчера в свое интервю г-н Кирил Петков, доскорошният премиер, премиерът в оставка, отново се опита да повдигне темата за интереса на четвъртия досегашен коалиционен партньор в лицето на ИТН. Знаете, преди ставаше дума за интерес в порядъка на 3.5 милиарда, които едни фирми трябваше да получат, пътно-строителни фирми, тук интересът вече е сведен до 1.5 милиарда, които според г-н Петков, стоят в дъното на отказа на лидера на ИТН да участва повече в това управление и в тази коалиция. Така че отново за съжаление интересът излиза на преден план. Фактът е, между другото, че тези две опорки, с които Корнелия Нинова, а и не само тя, и останалите две партии, които се опитват да сформират парламентарно мнозинство, се мъчат да оправдаят съществуването и да продължават разговорите в посока създаване на коалиция – избор на председател на КЕВР и реформа в антикорупционното законодателство и в КПКОНПИ, и в двете опорки има нещо много цинично, в двата аргумента има нещо много цинично. Значи, Корнелия Нинова се опитва да задължи българското общество, да задължи българският избирател да има още малко търпение, още 2 седмици, както каза тя, или 3, или колкото се наложи, да бъде оправена една грешка, за която те самите носят вина. Имам предвид грешката с противоконституционния избор на председател на КЕВР, чийто избор Конституционният съд обяви за нищожен, и след като той е обявен за противоконституционен, това решение е със задна дата, все едно не се е случило и този човек все едно не е заемал тази длъжност. Оттук нататък вместо да се опитат да оценят какви щети може да бъде нанесено на държавата от обявяването на това решение на Конституционния съд, защото е възможно актовете, в които председателят е взимал участие и са взети с негов решаващ газ, не говоря за тези актове на КЕВР, които са взети единодушно, но там, където гласът на председателя е решаващ, те де факто могат да бъдат оспорвани. Тук говорим за един немалък период от време за важни решения, взети от КЕВР, които касаят българската икономика, българския бизнес, българските потребители. Вместо да се опитат да решат този проблем, лицемерно Корнелия Нинова и компания искат да ни накажат с удължаване на агонията около мандата за нещо, за което те сами са виновни. А те са виновни затова, че противоконституционно избраха председател на КЕВР. Другата опорка, другият аргумент, че трябва да има реформа в КПКОНПИ, тези хора от управляващата коалиция 7 месеца загубиха, знаете, те дойдоха на власт със слогана „Нулева толерантност към корупция“, „Нулева корупция“, 7 месеца те не успяха да родят, да подложат на обществено обсъждане, да приемат и да реализират нито една поправка в посока противокорупционно законодателство. Единствената антикорупционна мярка, която Кирил Петков шумно оповести, беше таванът кредите, които ще дава Българската банка за развитие – до 5 милиона, за да може да стигнат до възможно повече потребители парите, с които банката разполага за кредитиране, която мярка, рекламирана като антикорупционна, знаете, че от 2 седмици имаше настроения, може би вече и решения този таван на кредитите да отпадне. Всичко останало в продължение на 7, вече 8 месеца като антикорупционно законодателство не беше реализирано. И сега да наказват нас, като избиратели, като общество, за своето бездействие през 7-8 месеца, и сега да ги оставим още 2-3 седмици, за да приемели Закона за КПКОНПИ, разделянето на КПКОНПИ и избор на Бойко Рашков, аз мисля, че това е цинично.

Водещ: В интервюто от 14 юни, за което вече говорихме в разговора, прогнозирахте, че реформата в борбата с корупцията ще свърши с избора на Бойко Рашков за председател. Действително ли този избор ще се състои?

Борис Ячев: Ами така, както вървят нещата, по-скоро не. И това е първо в липсата на време, а липсата на време е породено от безхаберието и от желанието на досега управляващите да предприемат стъпки по отношение на реформата в противодействие на корупцията. Тоест, липсата на време. Второ, самата личност за предложения за председател г-н Бойко Рашков, за когото има колебания дори вътре в самите коалиционни партньори, имам предвид и в ИТН, донякъде и в „Демократична България“, аз мисля, че тогава в интервюто казах не Бойко Рашков начело на КПКОНПИ е страшен, Бойко Рашков заедно с реформите, които се предвиждат в КПКОНПИ, създаването на нов репресивен орган в лицето на т.нар. „разследващи инспектори“, които могат да дублират и дори да изземват правомощията на прокуратурата, то тогава Бойко Рашков е опасен. Бойко Рашков в комплект с тези порочни промени, които се целят в Закона за противодействие на корупцията, тогава нещата стават опасни. Така че първо, времето, самата личност на предложения за председател, и аз мисля, че самите предложения, които се правят по отношение на антикорупционното законодателство, те са много нескопосани, на практика това е преписан един законопроект на ГЕРБ, който някъде 2019 година се появи за кратко, и тогава не се постигна съгласие в коалиционния съвет, и много бързо беше изтеглен, дори не беше подлаган на обществено обсъждане, нито пък е гледан някъде в зала или в комисия, така че това не са свършили като хората. Просто са взели един готов законопроект, защото там има, между другото, органи, които в момента не съществуват в Комисията КПКОНПИ.

Водещ: И на финала да ви попитам как ще завърши 47-ият парламент и какво очаквате от изборите за 48-ия?

Борис Ячев: Агонията за 47-ия парламент, защото тя вече е агония, ще завърши логично с разпускането на този парламент и насрочване дата за избори, най-вероятно в средата на месец октомври, както прогнозират анализаторите. Онова, което ще се случи след тези избори, ние в момента, и като политическа формация „Национален фронт“ и като част от патриотичния сектор, водим разговори с други колеги, и традиционни, и нови евентуални партньори от патриотичното и от център-дясно политическо пространство за съвместни действия. Разбира се, резултатите от предишни избори са нещо, което ни кара да бъдем изключително внимателни тогава, когато разговаряме за политики, тогава, когато разговаряме за политически съюзи. Но има желание, има и възможности, има вече и конкретни действия, конкретни разговори с, пак казвам, партии от патриотичното пространство, от център-дясно пространство за постигане на единен политически съюз. Не говоря за коалиция, защото коалициите обикновено се правят само с цел влизане в Народното събрание или с цел някакъв резултат на избори, говоря за политически съюз, който да се развие и дългосрочно, да продължи в рамките не само в едни бъдещи парламентарни избори, независимо дали те са предсрочни или редовни, да продължи за едни следващи избори за местна власт. Говоря за съюз, чрез който патриотите и патриотично мислещите хора да бъдат представени в сегашния парламент, защото съм го казвал и пред вас, отново ще го повторя, за съжаление патриотичните формации не са представени в тези 3 поредни Народни събрания, включително и в сегашното.

Водещ: Бихте ли изброили вашите потенциални партньори, с които разговаряте?

Борис Ячев: Това са традиционни партньори, партньори, като ВМРО, с които сме работили в продължение на 6 години в предишните два парламента, и с които имахме успешна коалиция, и въпреки някои проблеми, които са се появявали във времето, сме развили доста добра законодателна дейност в рамките и на 43-ия и 44-ия парламент. По-малки политически формации, граждански сдружения, някои от политическите формации, които са по-скоро са в центъра и изповядват консервативни възгледи. Така че рано е още да говорим с конкретни имена, но да, вървим в тази посока. И то вървим не сега предвид евентуалната хипотеза от предсрочни избори, вървим още от началото на тази година, когато всяка една от партиите, неуспели да направят добър резултат в миналия парламент, и в по-миналия, тоест, в поредицата от избори от миналата година, седна, направи своя анализ, видя онова, което е имала като пропуски и като грешки, и оттук нататък се опитваме да продължим заедно.

Цоня Събчева


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар