Държавата срещу “Лукойл”: Невнесени суми, съдебен спор, пиперлив диалог в зала

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Лукойл” все още не е внесъл цялата сума по вноска, която трябва да направи във Фонда “Сигурност на електроенергийната система”. Към момента внесената сума е по-малка от определените 69,9 млн. лева. Това каза министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов по време на съвместно заседание на парламентарните икономическа и енергийна комисии, цитиран от БТА. И добави, че до 15 февруари (тоест до четвъртък) ще обяви дължимата вноска във Фонда, уреден със Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт.

Двете комисии се събраха да обсъдят какви средства е събрала държавата и дали събраното съответства на това, което реално би трябвало да постъпи във Фонфда и бюджета.

Неплатените вноски

Председателят на Фонда Диан Червенкондев, който присъства на съвместното заседание в сряда, посочи, че компанията е била уведомена, че има разминаване в декларираното като стойност задължение към Фонда спрямо определеното от министъра на икономиката и писмено е била поканена да предекларира вноската и в максимално кратък срок тя да бъде внесена. Досега това не се е случило, а до края на януари няма и подадена нова декларация, каза Червенкондев. В този период от компанията обжалват заповедта на министъра пред Върховния административен съд (ВАС), като на 9 февруари ВАС се произнася, че не удовлетворява искането за спиране на предварителното производство на тази заповед, обясни председателят на Фонда. По указания на Националната агенция за приходите от Фонда са уведомили “Лукойл”, че административното производство стартира и компанията може в 14-дневен срок да плати дължимата такса, определена от икономическия министър, с вече изчислените законоустановени лихви. Очакваме този 14-дневен срок да приключи, ако това не се случи, ще издадем акт за установяване на тези задължения и ще ги предадем на НАП да предприеме действия по събирането им от сметка на Фонда, каза Червенкондев.

министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Румен Спецов (дясно)

министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов, изпълнителният директор на Националната агенция за приходите Румен Спецов (дясно)

Снимка: БТА

В средата на януари правителството одобри Програма за финансова подкрепа на физически лица за транспорт. Тя е разработена от Министерството на труда и социалната политика и Министерството на икономиката и индустрията, в изпълнение на Закона за компенсиране на разходите на потребителите на транспорт. В него е регламентирано, че събраните във Фонд “Сигурност на електроенергийната система” месечни вноски върху нефтопродукти, произведени в България от суров нефт с произход от Русия, ще се разходват за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт по ред и условия, определени с постановление на Министерския съвет. С изпълнението на програмата се очаква около 300 000 семейства с деца от уязвимите групи да получат компенсация в размер до 300 лева. Средствата ще бъдат изплатени от Агенцията за социално подпомагане по служебен път на семейства, които в периода от 1 декември 2023 г. до 29 февруари 2024 г. получават месечни помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст.

Съдебният спор “Лукойл Нефтохим Бургас” – държавата

На 9 февруари тричленен състав на Върховният административен съд (първа инстанция) отхвърли искането на “Лукойл Нефтохим Бургас” АД за спиране на изпълнението на Заповед № РД-16-33/15.01.2024 г. на министъра на икономиката и индустрията, свързана със Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт (ЗКРПТ). Определението по административно дело № 1239 от 2024 г. подлежи на обжалване с частна жалба пред петчленен състав на ВАС – в момента тече обжалването.

“Лукойл Нефтохим Бургас” АД обжалва в съда формулата, по която министерство на икономиката определя вноската, която трябва да внася в бюджета съгласно Закона за компенсиране на разходите на потребителите за транспорт, заяви Александър Величков, заместник-председател на Надзорния съвет на “Лукойл Нефтохим Бургас”, в своето изказване по време на съвместното заседание.

Министър Богданов обобщи, че сумите за декември, януари и февруари ще бъдат събрани и след изчистването на спора между държавата и “Лукойл” ще бъдат изплатени еднократно на 300 000 семейства, определени от социалното министерство за подпомагане за транспорт. Точната сума ще е ясна, когато сме генерирали целия наличен ресурс във Фонда, който ще ги преведе към социалното министерство, обясни Богданов.

 министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов

министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов

Снимка: БТА

Изпълнителният директор на НАП Румен Спецов заяви в отговор на депутатски въпрос, че “Лукойл” към днешна дата няма неплатени задължения и всичко е платено в срок. “С тях имаме други производства по реда на ДОПК в съдебна фаза, но няма неплатени задължения.” Той не посочи конкретен размер на платеното от “Лукойл” в хазната, позовавайки се на данъчна тайна, която е длъжен да пази, освен ако от компанията не му позволят да съобщи сума. След тези му думи Александър Величков запази мълчание и сума не бе съобщена.

Диалогът “Добрев – Величков”

По време на заседанието депутатът от ГЕРБ и председател на енергийната комисия Делян Добрев отбеляза, цитиран от Агенция “Фокус”, че “…от началото на годината не сме внесли един барел руски петрол и нищо не се случи”. “Всички опорки на “Лукойл”, които вие повтаряхте – се оказаха само опорки”, коментира Добрев по адрес на представителите на “Продължаваме промяната”.

Делян Добрев, председател на енергийната комисия

Делян Добрев, председател на енергийната комисия

Снимка: БТА

Добрев зададе въпрос на представителя на “Лукойл” Александър Величков дали познава финансовия министър Асен Василев (и още – дали са се виждали – с Василев – през септември, дали го е возил в автомобила си и дали го е водил в централата на “Лукойл”). Въпросите породиха напрежение в залата.

и.д. генерален директор на Лукойл България Александър Величков

и.д. генерален директор на Лукойл България Александър Величков

Снимка: БТА

“Забелязвате ли каква защита на “Лукойл” има от страна на промяната? Г-н Сабрутев, опитвате се да провалите заседанието. Късат си ризите само, за да защитават “Лукойл”, коментира още Добрев. Последва словесна атака от народни представители срещу Добрев с думите, че не се намира на пазара в Хасково (откъдето той е депутат).

В отговор Александър Величков каза, че познава Асен Василев и се е срещал с него в Министерски съвет. “Не знам кой ден е било, няма как да ви кажа, но сме се виждали”, коментира Величков.

“Т.е. не отричате, че сте возили Асен Василев с личния ви автомобил и сте го водили в “Лукойл”?”, попита Делян Добрев, на което не получи отговор. “Ние в енергийна комисия сме свикнали по-фриволно да действаме, аз повече въпроси няма да задавам”, каза още шефът на Комисията по енергетика.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар