Държавата с 1,2 млрд. лева допълнителни приходи, разпределят ги в помощ срещу Covid и за тока

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Имаме 1,2 млрд. лева допълнителни приходи в държавата. Те ще бъдат пренасочени към парламента с предложение как да бъдат разходвани. Това заяви премиерът Кирил Петков след заседанието на Министерския съвет днес. На брифинга присъстваха още енергийният министър Александър Николов и финансовият министър Асен Василев.

„Правителството предлага 750 млн. лева да бъдат отпуснати за COVID добавки, както и 450 млн. лева енергийна помощ за бизнеса“, обяви премиерът Кирил Петков.

Финансовият министър Асен Василев разкри, че се чака одобрение от ЕК за 60-те милиона подкрепа за авиацията. Тези средства са предвидени като изрична линия в следващия бюджет, така че парите да не бъдат загубени.

„Имаме значително преизпълнение на приходната част от бюджета – дори повече от приходната част от актуализацията. Тези допълнителни постъпления са над милиард и 200 млн. и ще бъдат пренасочени към НС с предложение как да бъдат изразходвани. Очакваме тяхното решение. Ако те не бъдат изразходвани, автоматично ще бъде намален дефицитът на касова основа“, уточни Василев.

„За част от мерките в помощ на бизнеса има нотификация от ЕК. Проблемът с цените на енергоносителите не е само български. Към момента имаме едни от най-ниските цени, но това е общоевропейски проблем. Заради това се бърза с по-бързи решения. Според нотификацията се очаква облекченията за декемврийските сметки да бъдат включени към 5-6 януари. Заделяме общо 2 млрд. лева, безпрецедентен ресурс, за компенсация на бизнеса, той трябва да се изразходва максимално бързо, за да се подпомогнат фирмите“, посочи още Василев.

„Въпросът за засилване на военното присъствие на НАТО в България не е разискван нито в Министерски съвет, нито с партньорите. И мнението на министъра на отбраната, че няма нужда от увеличаване на присъствието е негово лично“, добави Петков.

Преди ден Стефан Янев заяви, че за момента няма нужда от увеличаване на военното присъствие на НАТО в България и няма заплаха от страна на Русия. Думите му бяха посрещнати остро от коалиционните партньори от „Демократична България“.

„Ние сме активен член на НАТО, но вярваме, че е най-добре проблемите да се решават с дипломация и по мирен път. България няма интерес от военно положение до границите си“, допълни Петков.

„Съветниците на външната министърка Теодора Генчовска, свързани с бившата ДС, ще бъдат уволнени“, обяви още премиерът Кирил Петков. Той благодари на министърката и ИТН, че са одобрили освобождаването им, след като е станало ясно тяхното минало.

Сред съветниците, назначени от външната министърка, бе и бившият шеф на ДАНС Петко Сертов.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар