Държавата ще забранява и пушене на наргиле – Здраве

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Министерството на здравеопазването инициира сформирането на междуведомствена работна група, която ще има за задача да разработи и предложи мерки за ограничаване употребата на наргилета и растителни изделия за пушене. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

В момента пушенето на наргиле сред тийнейджърите е страшно разпространено и е абсолютно безконтролно.

Първата работна среща ще се проведе на 30.08.2017 г. с участието на представители на министерствата на икономиката, на вътрешните работи, на земеделието, на образованието, както и на медицински специалисти и представители на местната власт, имащи отношение към проблема, казаха от МЗ.

Днес заместник-министърът на здравеопазването с ресор опазване на общественото здраве Светлана Йорданова, експерти от Националния център по обществено здраве и анализи и от министерството обсъдиха наличните научни доказателства относно здравните рискове и последиците за здравето на пушещите наргиле. Информацията ще бъде използвана при разработването на мерките.

След приключване на дейността на работната група и с оглед на направените предложения МЗ има готовност да пристъпи към законодателна инициатива по отношение регулацията и контрола върху употребата на наргилета и растителни изделия за пушене.

Към момента употребата на наргилета не е регламентирана в българското законодателство. Опазването на общественото здраве и в частност – детското здравеопазване, е залегнало в приоритетите на правителството и в Националната здравна стратегия 2014-2020.

Инициативата на институциите идва след случая с жестоко убийство на 11-годишно момиче в Бургас с извършител момче на 15 години. Всичко започнало след скандал между децата за това къде да пушат наргиле.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар