Държава няма! Пловдивчани сами си възстановяват парк, правят пейки и детски кът

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Пловдивчани показаха, че гражданските инициативи не са мит под тепетата. Ако поговорката е „Сговорна дружина, планина повдига”, то в Кючук Париж важи „Сговорна дружина, парк издига”. Пет семейства със собствени сили и средства, в почивните си дни, рехабилитират междублоково пространство, което преди 10 години е било детски кът.

От десетилетие карето между улиците „Славееви гори” и „Михалаки Георгиев”  е потънало в кал и бурени, а доскоро е имало и метални гаражи. Преди месец жителите на квартала решават там да направят едно приятно място за тях и децата им.

„Решихме стария пясъчник да го почистим, да налепим нови плочки покрай него, да насипем пясък и да поставим пейки. Мъжете се събрахме в събота и неделя и изринахме старата пръст, а на нейно място насипахме нова. Събрахме пари и закупихме плочки, които налепихме по края на пясъчника. Благодарение на работниците на „Паркове и градини” почистихме и обраслите треви”, разказа Иван Симеонов, един от инициаторите на идеята.

Сега пред хората седи нова цел – закупуването на пейки.

„Следващият уикенд ще купим  пейки и масичка. В паркчето има старо метално кълбо, единствената катерушка останала отпреди 10 години. Ще купим боя и ще го боядисаме. Искаме децата ни да имат място за игра, а съседите ни да отмарят под сенките на дърветата”, допълни Иван.

Разбира се, жителите са видели спънки в проекта си. През съботния ден, когато са копаели пясъчника, съседка е повикала полиция, тъй като е решила, че господата крадат пръста. Униформените са предупредили мъжете, че действията им са незаконни и че подлежат на санкции. В момента семействата са притеснени дали действително добрината им няма „да им излезе през носа”.

Свързахме се с кмета на район „Южен”. Борислав Инчев приветства инициативата на младите хора, като заяви готовност да им окаже съдействие.

„Действията на хората са похвални. Готови сме да им помогнем с пейки и с кошчета за боклук. Ще се координираме и с ОП”Паркове и градини” за по-чести оборки на място, както и за поддръжката на клоните и храстите. В момента имаме поръчка за 23 нови пейки, които са за район „Южен”. Ако хората искат може да се свържат с нас, за да им предоставим такива”, заяви Инчев.

Той обаче предупреди, че за пясъчника има изисквания, които се спазват и се контролират от РЗИ. Самото съоръжение трябва да бъде покривано след употреба и да бъде постоянно подържано.

Нашият екип може само да похвали тези млади хора, които искат да направят квартала си едно по-добро място за живеене. Апелираме към пловдивчани да вземат пример от съгражданите си.

 

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар