ДЪРЖАВА Я НЯМА! Пенсионер сам вдигна мост, по който да минават тежки камиони

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Мост, по който да минават тежки камиони, построи сам пенсиониран миньор от рудоземското село Чепинци.

73-годишният Юсеин Мадански тествал моста с натоварен камион, който тежал 26 тона, пише 24 часа.

Две години го градих, наскоро го довърших. Сложих парапети, беседка направих, докарах и вода. Изградих и чешма, да е удобно и на мен, и на съседите – на всички”, казва дядо Юсеин.

Основите на моста е направил с огромни камъни от реката, които търкалял с години. В по-горната част е използвал и бордюри.

юсеинImage_7201766_302

Помолих кмета на Рудозем да ми даде стари бордюри, които подменяха в центъра. Той даде разрешение и ги вградих в моста”, обяснява бай Юсеин.

Той изчислява грубо, че е вкарал в градежите си към 200 тона строителни материали, около 10 000 лева лични средства и огромния си труд.

Пенсионерът е с 500 лева пенсия. Със съпругата му имат двама сина и две дъщери, 7 внука и един правнук.

Домът му се намира в махала Янева до река Яневска. Теренът обаче е под пътя и къщата си строил с пренасяне всичко на ръка.

По-късно изобретил въжена линия, по която пускал материалите. До основите на моста под къщата на Мадански има обществена воденица. Бай Юсеин наградил стълбища и подходи сам, за да може да се свърже с моста. Двете подпорни стени на реката пък поддържа постоянно.

От едната страна е изградил около 22 метра подпорна стена от камъни, а от другата за трети път вдига стена от бетон, защото реката два пъти му отнасяла подпората.

24 часа, Дунав мост

 

 

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар