Държавите да изключват от 5G мрежите си доставчици, ако има опасност за сигурността

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Европейската комисия сподели днес “инструментариум от смекчаващи мерки”, договорени от държавите членки на ЕС и адресиращи рисковете за сигурността, свързани с изграждането на 5G мрежи. В документа с препоръчителни насоки се посочва, че всяка страна ще може да решава сама дали да изключи определен доставчик на телеком оборудване от мрежата си. Призивът обаче е ясен – при избора на такъв партньор за 5G да се обръща внимание не само на най-добрата цена, но и на това има ли рискове за сигурността. 

Този пакет с мерки идва в отговор на призива на Европейския съвет за единен подход към сигурността на 5G, а освен това адресира опасенията на САЩ за включването на Huawei в мрежите от пето поколение.

В документите на ЕК се говори за киберсигурност и повишено внимание при селекция на доставчиците на оборудване, но Huawei не се назовава директно нито веднъж.

Какво следва? Комисията призовава страните членки да приложат пакета с мерки, препоръчани в инструментариума, до 30 април 2020 г. и да изготвят общ доклад до 30 юни 2020 г. В бъдеще ЕК ще си партнира с Агенцията по киберсигурност на ЕС по тези въпроси. 

Междувременно напускащата ЕС Великобритания току-що взе решение все пак да допусне Huawei до част от 5G мрежите си. Това е първото подобно противопоставяне от съюзник на САЩ срещу тяхното интензивно лобиране срещу китайците.

Източник: nixanbal.com

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар