Държавите от ЕС ще могат сами да определят мерките срещу енергийната криза

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Държавите от ЕС ще разполагат с гъвкавост, за да определят сами мерките срещу енергийната криза. Това съобщи днес пред Европейския парламент в Страсбург еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон. Тя отбеляза, че утре Европейската комисия ще представи първоначалните извънредни мерки срещу високите цени на енергията, предизвикани и от войната в Украйна, допълва БТА.

Русия нагнетява напрежение на пазара на газ, което се отразява и на търговията с ток, отбеляза еврокомисарят. По нейните думи сред причините за повишената стойност на електричеството са също летните суши, довели до ограничаване на производството на атомните електроцентрали. Симсон посочи, че тези събития водят до нестабилност на финансовите пазари и оказват натиск на европейското производство.ЕК ще предложи утре държавите да въведат задължителни ограничения при употребата на ток в най-натоварените часове, да намалят количествата използван газ и да работят за ограничаване на цените на енергията. Държавите ще разполагат с гъвкавост при определянето на мерките по своя преценка, уточни Симсон. Тя добави, че комисията ще предложи мерки за ограничаване на печалбите на производителите на енергия, като разликите до пазарната стойност ще служат на държавите да обезщетяват потребителите.


Въвеждането на таван на цените за руския газ, внасян чрез тръбопроводи, може също да има влияние на енергийния пазар, заяви еврокомисарят. Симсон поясни, че преди подобна мярка да бъде въведена, остава още работа за оценка на въздействието й върху някои държави в ЕС. Трябва да се прецени какви биха били последиците от ограничаване на цената на газа в Европа изобщо, допълни еврокомирасят. Симсон съобщи, че европейските газови хранилища са запълнени до 84 процента от обема.

Чешкият министър по европейските въпроси Микулаш Бек от името на председателството на Съвета на ЕС съобщи, че европейските енергийни министри ще заседават за втори път извънредно този месец, за да може до края на септември да бъдат утвърдени мерките, предложени от ЕК. Целим да се постигне съгласие по първите извънредни мерки до началото на отоплителния сезон, допълни той.

Ройтерс: Фон дер Лайен ще се обяви за таван на цената на тока от негазови производители от 180 EUR/MWh

Според агенция Ройтерс Фон дер Лайен ще се обяви за таван върху цената на електричеството, продавано от негазовите производители, на равнище от 180 евро на мегаватчас. Надценката ще бъде събирана за компенсиране на бизнеса и потребителите, засегнати от поскъпването на тока.

Ценовият „таван“ ще важи за ядрените, вятърните, соларните и лигнитните централи, както и някои от водноелектрическите и централите на биомаса.

Брюксел планира също така и налог върху допълнителните печалби от фосилните горива в размер на 33 процента за фискалната 2022 година.

Държавите членки ще проучат и обсъдят тези предложения, като целта е енергийните министри да постигнат консенсус на срещата си на 30 септември.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар