Весела Чернева

ДЪРЖАВНА ИЗМЯНА: Шпионажът на Весела Чернева срещу България води към Кирил Петков

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Две разследвания за държавна измяна и шпионаж в полза на друга държава могат буквално да взривят кабинета ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, твърдят източници на „Филтър“ от прокуратурата и Народното събрание.

Първото е досъдебно производство срещу съветничката на бившия премиер Кирил Петков – Весела Чернева, която е уличена, че е издавала държавни тайни на Северна Македония.

Второто разследване все още е на етап проверка в прокуратурата и ДАНС. То е срещу самия Петков и другия съпредседател на „Продължаваме промяната“ Асен Василев заради записите от националното им съвещание, в което твърдят, че ще сменят шефове на служби и са съгласували действията си с чужди посолства.

За разлика от Кирил Петков, Василев вече е министър на финансите в така наречения експертен кабинет, всъщност перверзна прегръдка в името на властта.

И двата случая са свързани с националната сигурност, стана ясно от изслушването на председателя на ДАНС Пламен Тончев в парламента миналата седмица. А според депутатите Петков, Василев и Чернева са действали под диктовката на американското посолство от времето, когато посланик беше Херо Мустафа, която смяташе, че процесите в страната трябва да минават през нея.

Именно Мустафа е оказвала засилен натиск Северна Македония да се присъедини към Европейския съюз. Независимо, че не изпълнява изискванията за това и работи против интересите на България. През ул. „Козяк“, на която се намира американското посолство, по онова време минаваше и контролът над шефовете на спецслужбите.

И двата казуса са много деликатни и могат да доведат до международни скандали и турбулентност в политиката у нас, категорични са запознати с разследванията.

В парламента Пламен Тончев разкри малка част от фактите по разследването срещу Чернева. Докато е била съветник на Петков, тя е действала като шпионин в полза на Скопие. Северна Македония има изгода от вдигане на ветото за членство в Европейския съюз, което България наложи.

ДАНС работи по Чернева още докато е заемала поста в кабинета на премиера Кирил Петков. Още тогава ИТН предупреди, че тя води паралелна външна политика зад гърба на титуляря тогава министър Теодора Генчовска от квотата на партията на Слави Трифонов.

Това беше и формалният повод ИТН да изтегли министрите си и да свали правителството на четворната коалиция.

Какво знаят ДАНС и прокуратурата?

Весела Чернева е съгласувала позицията на България по случая с ветото над Северна Македония, и то с най-висши представители на властта в Скопие. Изпращала е мейли с класифицирана информация, които после опитала да изтрие от компютъра си.

Всъщност с имейла Чернева предлага текст, който предвижда правата на българите и включването им в конституцията на Северна Македония, както и договорът за добросъседство от 2017 г., да бъдат извадени от преговорите. Тогава тя участва в процеса като член на експертна група.

Компютърът обаче е иззет и мейлите – възстановени. Безпрецедентният теч на информации против интересите на страната е дал основание за наказателно преследване, по което обаче още няма обвинения, защото се събират още доказателства, Според източниците на „Филтър“ и сегашните са достатъчни за обвинение към Весела Чернева, но следите насочват и продължават към Кирил Петков, който тогава беше министър-председател.

Причината беше посочена деликатно и от шефа на ДАНС при изслушването му в парламента.

„Действията на това лице не са извършвани без знанието на неговия ръководител“, категоричен беше Пламен Тончев.

Скандалите около Северна Македония и работата на Петков и Чернева за влизането на държавата в ЕС въпреки правилата и ветото са публични повече от година.

Весела Чернева се занимава с външна политика от десетилетия. Работила е като референт за Германия в МВнР, била е политически секретар в българското посолство във Вашингтон по време на правителството на Иван Костов, говорител на Външно в първия кабинет на ГЕРБ.

Сочена е за един от дипломатите, които са верни на политиката на САЩ, което личи и в паралелната й позиция и отношение към Северна Македония при правителството на Кирил Петков.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар