Протест

Държавните мини и ТЕЦ готвят пътни блокади в четвъртък

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Работници и синдикалисти от държавните ТЕЦ “Марица-изток” 2 и “Мини Марица-изток” обявиха готовност от пътни блокади в цялата страна, ако Министерският съвет не се откаже от изработените териториални планове за справедлив преход на регионите Стара Загора Кюстендил и Перник.

Повод за надигане на сегашното недоволство е внесена в дневния ред на заседанието на Министерския съвет в сряда точка за одобрение на проектите за териториални планове на трите региона, които ако не получат зелена светлина от Брюксел за прилагането им, България ще загуби над 1.6 млрд. лв. безвъзмездни средства за създаването на нови бизнеси и нови работни места там.

Проектите за териториалните планове вече провокираха национален протест на работещите във въглищния комплекс миналата седмица в София, който завърши с разбирателство с правителството до края на септември да се подпише споразумение за справедлив преход на въглищните региони. В него трябва да има конкретни графици за намаляване на мощностите на въглищните електроцентрали и създаването на държавно предприятие, в което да бъдат преназначени всички работещи сега в държавните мини и ТЕЦ. Засега не е съобщавано да е постигнато такова.

Пред журналисти в Министерския съвет финансовият министър Асен Василев обясни, че териториалните планове трябва да бъдат финализирани и изпратени до ЕК до края на месеца.

“Доколкото зная все още текат разговори между Министерството на енергетиката и синдикатите, затова ще има извънредно заседание на Министерския съвет в петък, който е последният възможен срок за приемане на тези планове. Моята лична позиция е, че България трябва да се възползва от тези средства и че Министерството на енергетиката заедно с всички, представени в енергетиката, трябва да решат какъв е най-добрият начин тези средства да бъдат инвестирани, така че регионите да се развиват”, каза Василев.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар