Държавният глава с кратко, но изпълнено със смисъл слово пред паметника на Съединението – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Държавният глава с кратко, но изпълнено със смисъл слово пред паметника на Съединението

Президентство на Република България

“Време е да се излекуваме от комплексите! Съединението се случва само 7 години след възкръсването на страната! Вярвам, че днес сме узрели да надмогнем всички исторически разделения! Ключът е в духа на Съединението – чувството, че сме един народ! Вечна памет на храбрите българи, да живее свободна и единна България!”

Това каза президентът на България Румен Радев пред хилядно множество пред паметника на Съединението в Пловдив по време на тържествена заря-проверка по повод 136-ата годишнина от Съединението на България.

Преди това възгласът “Да живее България” отекна на площад “Централен”, след като от комитет “Родолюбие” направиха възстановка на събитията отпреди 136 години в Пловдив.  Пред погледа на стотици пловдивчани бе пресъздадено свалянето на генерал-губернатора Гаврил Кръстевич от власт и провъзгласяването на Съединението на Княжество България с Източна Румелия

Участниците  изиграха събитията около превземането на конака, краткото противопоставяне между дейците на Съединението – Голямоконарската чета и отряда на източнорумелийската милиция.

След дългото хоро, което се изви пред Военния клуб тръгнаха по Главната, за да стигнат до площад “Съединение” за тържествената заря-проверка.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар