Държавният секретар на САЩ: Отношенията с Китай стават все по-обтегнати

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Отношенията между САЩ и Китай придобиват все по-конфронтационен характер, заяви американският държавен секретар Антъни Блинкън в интервю, излъчено днес по телевизия CNN, предаде Ройтерс.

“В отношенията ни с Китай все по-ясно се открояват елементи на конфронтация и конкуренция”, изтъкна Блинкън пред CNN.

Държавният секретар отбеляза, в същото време, че между двете страни има и области на сътрудничество.

Съединените щати разкритикуваха вчера въведените от Китай санкции срещу двама американски служители, занимаващи се с въпросите на религиозната свобода, и срещу канадски депутат, наложени във връзка със спора за политиката на Пекин по отношение на изповядващите исляма уйгури, както и на други малцинства.

“В крайна сметка ние трябва да действаме спрямо Китай от позиция на силата”, заяви държавният секретар, цитиран от ТАСС. Той подчерта, че САЩ ще разчитат на подкрепата на своите партньори и съюзници.

Американското правителство също така скоро ще завърши анализа си на действията на Русия, които оценява като враждебни, добави Блинкън.

“Навсякъде виждаме различни примери за руската агресия. Президентът (на САЩ Джо Байдън) даде ясно да се разбере, че тези действия ще имат последствия. Завършваме анализа на извършените срещу нас кибератаки чрез компанията “Соларуиндс”, намесата в изборите ни, използването на химическо оръжие в опита за убийството на Алексей Навални”, заяви Блинкън.

Държавният секретар на САЩ не даде еднозначен отговор на въпроса дали смята саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман за “убиец” и отговорен за смъртта на журналиста Джамал Хашоги, отбелязва ТАСС. Вместо това той подчерта значението на съвместните действия с Рияд.

“Всеки ден по целия свят ни се налага да работим с лидери на други страни, извършващи дела, които по наше мнение са достойни за порицание или са отвратителни”, отговори Блинкън. Той подчерта, че принцът ще остане още дълго време лидер на Саудитска Арабия. САЩ са заинтересовани да работят с него за прекратяване на войната в Йемен, за което е необходимо значително съдействие от саудитска страна. “Така успяхме да постигнем напредък през последните месеци”, добави държавният секретар.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар