Чекмедже

Държавни финансови инспектори станаха хотелиери с имот и пари на държавата

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Когато през август 2020 г. отбрана част от финансовите инспектори започват да се сдружават в асоциация, други техни колеги в Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) още не подозират, че цялата работа, подета с идеална цел, рязко ще завие към туристическия бизнес. Най-интересното е, че става дума за бизнес с държавно имущество, ремонтирано с пари на данъкоплатците.

Асоциацията на експертите по финансов контрол в България е основана на 10 август 2020 година от десет души, почти половината от тях пенсионери. За председател е избран Цветан Навчев, който има стаж като шеф на отдел в подчинената на финансовия министър АДФИ и е спряган за един от най-близките хора до председателя на агенцията Георги Начев – бивш служител на ДАНС.

Целите на асоциацията са много и все идеални – повишаване на експертния капацитет, утвърждаване на престижа, споделяне на добрия международен опит. Основният материален актив на сдружението обаче е държавната почивна база на АДФИ в курорта Албена, а в тази база може да гостува всеки.

Затова възниква въпросът – доколко е морално една асоциация, основана от частни лица, да прибира печалбата от подобен апетитен държавен имот, ремонтиран с пари на данъкоплатците? Още по-обезпокоителното е, че всичко това е извършено от АДФИ – институцията, която по закон е призвана да следи за изрядното и законосъобразно харчене на всеки лев от държавните и общински институции.

Чудесно имотче

По неофициална информация на Mediapool, малко след основаването на асоциацията действащите финансови инспектори в АДФИ са приканени да станат нейни членове. Благодарение на постоянните напомняния от ръководството, по-голямата част от служителите на институцията се записват. Първата цел е да се постигне представителство. Около 1/4 от финансовите инспектори устояват на настойчивите покани и остават извън това мероприятие.

Така се стига до 21 май т. г., когато служителите на АДФИ получават по мейла офертите за почивка в хубавата база на АДФИ в курорта Албена. Разликата с преходни години са по-високите цени и фактът, че парите за резервациите вече не се превеждат по сметката на държавната агенция, а на асоциацията, ръководена от Навчев.

Почивната станция се намира на прекрасно място, на което би завидял всеки първокласен гръцки къмпинг. Тя е на 15 мин, пеша от морето, в самите граници на курортния комплекс. Базата се състои от 18 бунгала от по 47 кв.м., разположени в гората. Към тях има 5 двуетажни къщи с по 4 самостоятелни апартамента със сходен размер. Комплексът разполага с магазин и ресторант.

Гостите на комплекса имат свой плаж, където чадър и шезлонг излизат по 2 лева на ден.

Цената за служители на АДФИ е 60 лева на бунгало, а за апартамент – 65. За външни туристи е само 20 лева по-скъпо. Асоциацията може да се позволи да предлага изгодни добри цени. И тайната в нейната конкурутноспособност се крие в това, че за ремонтите плаща… държавата. Тоест, цените са спонсорирани от данъкоплатците.

С общи пари

Точно преди да отдаде станцията под наем, държавната финансова инспекция започва ударен ремонт на почивната база в Албена от своя бюджет. Първо е сключен договор за освежителен ремонт за 70 000 лева без ДДС. Контрактът е подписан на 31 март, а за изпълнител е избрана фирма от Добрич.

Само три седмици по-късно АДФИ обявява нова обществена поръчка за ремонт на същата база, но стойността вече е 368 000 лева без ДДС.

Новият стопанин на почивната база вдига цените за служителите на агенцията. Преди година те са плащали по 15 лева на човек, за да наемат бунгалата. Сега почиваща двойка трябва да плаща двойно, защото вече се плаща за бунгало, а не за легло.

Не знаем за ремонти

Пред Mediapool Цветан Навчев заяви, че базата е взета под наем от АДФИ, но не успя веднага да посочи на каква цена, защото тя зависи от сезона и пандемичната ситуация. Той обясни, че договорът е подписан на 27 април т. г. Това е по-малко от месец след ремонта за близо 70 000 лева и само седмица след обявената обществена поръчка за 368 000 лева.

Навчев каза, че не знае за ремонти с държавни пари. Той уточни, че базата си има управител, който се грижи за почистването и подготовката ѝ за летния сезон.

Агенцията за държавна финансова инспекция има още две почивни бази, но те са далеч по-малки от тази в курорта Албена. Намират в летовището Цигов чарк и на брега на язовир Доспат. Планинските имоти все още се управляват от агенцията, а цените са си старите. Инвестиции в тях през тази година няма.

Mediapool не успя да намери шефа на АДФИ Георги Начев за коментар. Телефонът му е изключен, а той самият е в болничен от началото на май. Изпратени са въпроси по темата и до Министерството на финансите, което е принципал на АДФИ.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар