Дянков: Ще има нови избори, а след това трябва широка коалиция, в която да участва ГЕРБ

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

След още едни парламентарни избори ще се появи възможност за първи път от години да има широка коалиция и в нея може да влезе и ГЕРБ. Това коментира в студиото на „Лице в лице“ бившият финансов министър от кабинета „Борисов 1“ Симеон Дянков пред bTV.

Според него шансовете за правителство в рамките на сегашния парламент са „нулеви“.

Той посочи, че ГЕРБ могат да помогнат с експерти в регионалната политика, защото „служебното правителство не се справя с тези неща“ и големите инфраструктурни проекти отсъстват в предложената актуализация на бюджета, но самите те се нуждаят от нови лица в сфера като финансите.

Според Дянков именно развитието на регионите, заедно с икономиката и съдебната реформа може да бъде част от стълбовете, върху които да се гради една коалиция.

Говорил съм неформално с приятели и бивши колеги от различни политически партии – ГЕРБ и „Да, България“. Това ги призовавам – време е за широка коалиция!“, подчерта Дянков.

По думите му една от причините да има такава коалиция е, че с актуализацията на пенсиите разходите догодина ще скочат с милиарди.

„Никой не иска да вдига данъците, но ще се наложи увеличение или на социалните осигуровки, или на данъците“, обясни Дянков.

Според него за пенсионерите трябва да има грижа, но без популизъм и социалната политика е сред слабостите на служебното правителство.

Подобрен, но не и достатъчно добър е и Планът за възстановяване и устойчивост и една от причините за това е липсата на ясна политическа подкрепа зад него, смята бившият министър.

„Лошо е, защото се харчат пари за избори, но е хубаво, защото се вадят поуки. За избирателите е да не дават бъдещето на България на хора, които нито имат образование, нито имат политически опит. За партиите – че да се правят предварително разделителни линии не е добре“, посочи Дянков.

Той призна, че като финансов министър е допуснал грешки – твърде бързите промени в данъчната политика, прехвърлянето на милионите от частните фондове към солидарния фонд и коментарите за „синодалните старчета“ в БАН по време на протестите на академията.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар