Дясната партия на Софиянски хареса за изборите Стефан Янев – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Партията „Съюз на свободните демократи” (ССД) се отказа от самостоятелно участие на предстоящите избори на 2 октомври. Вчера Централната избирателна комисия (ЦИК) заличи регистрацията на формацията за вота по искане на настоящия й лидер Радослав Кацаров. Причината е, че ССД, която се обявява за дясна по идеология, внезапно реши да подкрепи бившия служебен премиер Стефан Янев, който по-скоро попада в левия политически спектър.

Наскоро подкрепата си за партията на Янев „Български възход“ обяви и АБВ, основана навремето от бившия президент Георги Първанов. Формацията участва във второто правителство на Бойко Борисов, а в миналия парламент разполагаше с депутат във водената от БСП коалиция, която си партнираше с „Продължаваме промяната“. Хората на Първанов обаче застават твърдо зад президента Румен Радев и това вероятно доведе до развалянето на спогодбата с „Позитано“ 20, съответно и до завоя към близкия до държавния глава Стефан Янев.Мотивите на ССД да предпочете „Български възход“ са по-неясни. Съюзът беше основан от бившия столичен кмет и известен кадър на СДС Стефан Софиянски. Въпреки че той се оттегли от активната политика, партията продължава да се асоциира с него и се смята за дясна формация. От коментар на Радослав Кацаров вчера се разбра, че ССД и „Български възход“ ще си сътрудничат на базата на консерватизма и ще работят за „стабилност в управлението“.


Партията на Софиянски направи подобен странен избор преди изборите през април 2021 г. Тогава тя се включи в коалицията „Граждани от протеста“, в която влизаше и „Съюз на комунистите в България“. Стана скандал, заради който ССД направо се оттегли от участие във вота.

Сега е невъзможно ССД и „Български възход“ да влязат официално в коалиция, тъй като сроковете за подобни промени изтекоха. До днес, 30 август, обаче всяка партия или коалиция може да поиска от ЦИК да заличи изборната й регистрация.

РАЗОЧАРОВАНИЕ

Преди два дни от изборите обявиха, че се оттеглят движението „Ние идваме” и политическият им партньор – „Единна народна партия” (ЕНП). Движението беше основано от пиара Арман Бабикян и адвоката Николай Хаджигенов, а партията – от Мария Капон, кадър на Демократическата партия. И тримата бяха депутати в двата кратки парламента миналата година чрез коалицията ИБГНИ, заедно с бившата социалистка Мая Манолова, която обаче сега действа самостоятелно чрез новата си партия „Изправи се България”.

Мотивът на Бабикян, Хаджигенов и Капон да се оттеглят беше, че единството на силите, борещи се срещу статуквото, е останало неосъществено, и те се отказват от предстоящите избори, защото не желаят „граждани с общи мечти за България да бъдат противопоставяни и да се състезават едни срещу други”. От ЦИК обаче все още не са разгледали искане за дерегистрация на ЕНП, която беше записана за участие във вота.

В ЗАБВЕНИЕ

Други малки партии, известни най-вече с лидерите си, въобще се отказаха дори да се регистрират за изборите. Например „Движение 21“ на някогашния депутат от БСП Татяна Дончева. Миналата година тя, също като „Ние идваме“ и ЕНП, успя да пробие в парламента чрез ИБГНИ. От политическата борба се отказа и Цветан Цветанов, бившата дясна ръка на водача на ГЕРБ Бойко Борисов. Цветанов учреди партията „Републиканци за България“, която обаче се представи изключително слабо на изборите досега. 

Людмил Илиев, „Сега“

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар