Д-р Илиев от Берн попари Щаба с тези думи за пика на Ковид у нас

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Д-р Аспарух Илиев е български учен, директор на лаборатория в Университета в Берн , който следи отблизо ситуацията с пандемията у нас още от възникването ѝ. Ето какви силни думи отправи той към всички нас по повод срещата при премиера Бойко Борисов с участието на здравния министър и членовете на Националния оперативен щаб (НОЩ).

 

Пипомняме, че нея бяха обобщени данните за разпространението на коронавируса у нас към 29 март.

 

Достигането на пика на инфекциите не е неизбежен момент, който трябва досадно да изчакаме, след което можем да продължим да живеем спокойно – той зависи от нашето поведение. Ако не полагаме усилия, можем да влезем в една дълга серия от плата на кривата, заяви д-р Илиев. Ето и целият му Фейсбук-пост:

д-р Илиев пост

“В разговор с медиите министър Ангелов и проф. Балтов заявяват, че пикът на третата вълна ще се достигне тази или следващата седмица, а болниците имат всичко необходимо.

Достигането на пика на инфекциите не е неизбежен момент, който трябва досадно да изчакаме, след което можем да продължим да живеем спокойно – той зависи от нашето поведение. Ако не полагаме услилия, можем да влезем в една дълга серия от плата на кривата.

Вижда се, че теорията, че вече има достатъчно имунитет срещу Ковид, протекъл без да е забележим, се разбива на пух и прах – боледува се и то как. Колкото повече болни има, толкова по-малко хора ще се тестват официално, т.е. имаме и скрита част на заразност, която не се вижда.

Досега вече са починали почти 13 000 от Ковид, а миналогодишната статистика показа, че поне още толкова са починали в пика на вълната поради блокирани болници. Това са сухите данни.

А иначе болниците разполагат с много легла на хартия, които се водят “Ковид легла” и “Спешни легла”, но без адекватен персонал и оборудване, колкото и етикети да им залепим, няма да станат по-подходящи. Положението е сериозно.”

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар