Д-р Кацаров: Вървим към локдаун, сложете проклетите маски!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Пълно затваряне на държавата предвижда плана при сегашните обстоятелства с коронавируса. Да, обмисляме локдаун. Това заяви пред Би Ти Ви здравният министър Стойчо Кацаров. Хора, сложете ги тия проклети маски, призова той.

Той призна, че 4-та вълна се оказа най-тежката от всички досега.

Ние дадохме възможност да не се стига до там при условията на зелен сертификат – на осигурена безопасна среда, но здравната система е на ръба на възможностите да осигури реанимационни легла и лекари, каза още министърът.

Ситуацията с леглата в интензивните отделения е критична. Ще се разкриват нови и в други болници, освен в болница „Лозенец“, където са предвидени още 30 легла.

Кацаров добави, че ще се командироват специалисти от по-малки лечебни заведения там, където ще има възможност за разкриване на реанимационни легла.

Според него все още можем да се справим със ситуацията, но това може да стане при спазване на мерките и ваксинация.

„Наистина бе тежко време, което прекарахме там. Това е лечебното заведение, където на практика няма липси що се касае за апаратура. Лекарите дават всичко от себе си. Единственият им проблем е, че няма места, където да лекуват болните., сподели Мария Цънцарова за посещението си в Ковид-отделението във ВМА.

„Изключително разтърсващо е това, което видяхме и преживяхме там. Драматична картина“, добави водещата, която проведе разговор в студиото със здравния министър Стойчо Кацаров.

Кацаров пък й отвърна: „Препоръчваме на всички българи да изгледат това видео. Това е най-тежката COVID вълна сега.

Здравната система се справя засега добре. Броят на хоспитализациите е по-малък от предишните вълна, но сме на ръба на възможностите да осигурим реанимационни легла и лекари“, необяснимо се оправда Кацаров.

Той заяви, че от „нас“ зависи дали сме достигнали „най-страшното“, но каза, че „най-страшното предстои, ако не следваме въведените мерки“.

Водещата попита защо другите страни се справят с контрола на пандемията, а у нас вината се прехвърля върху хората. Освен това тя го разпита и за евентуалното откриване на нови реанимационни легла и ще има ли лекари за тях.

Кацаров обаче каза, че „не може да отговори и да ги назове по имена“.

На въпрос дали наистина ще има възможност болни от COVID могат да бъдат лекувани в чужбина, Кацаров каза:

„Има такава възможност. Това може да стане в между съседни страни“, заяви Кацаров, които за пореден път заяви, че според него нямало проблем с доставките на кислород за болнични лечения, а производителите доказаха преди дни, че това му твърдение не е вярно.

„Да, със сигурност обмисляме локдаун. Ако сегашните мерки не дадат достатъчен резултат, то това е последната възможност – пълно спиране на стопанска и обществена дейност“, допълни служебният здравен министър, който обаче заяви, че няма „конкретно число, което да изисква налагането на локдаун“.

„Не мога да потвърдя или отхвърля дали до изборите ще има локдаун“, уточни той.

Водещата го попита дали обсъжда действията си със служебния министър Стефан Янев или президента Румен Радев, но очаквано Кацаров не отговори директно на този въпрос, а заяви, че само ги информирал.

„Точно дискриминация е зеленият сертификат, но Европейският съд каза, че не е“, скандално се опита да се оправдае Кацаров по повод негови думи, че сертификатът е дискриминационен.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар