Д-р Кацаров за COVID сертификатите: ЕК трябва да се засрами от това, което прави

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Има спорни моменти с COVID сертификатите за пътуване в Европейския съюз. Това заяви в „Тази сутрин“ председателят на Института за анализи и оценки в туризма доц. Румен Драганов.

По думите му не е ясно как ще се процедира в различните държави-членки с хората, ваксинирани с препарати, които не са получили одобрение от европейските регулатори.

„Години наред се борихме да има електронна виза, а от ЕС ни обясняваха колко е трудно и че може да се осъществи след 2028 г., защото във всяко малко населено място ще трябва да разчитат електронната виза, а сега как ще разчитат сертификатите“, заяви Драганов.

Д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването-ЦЗПЗ посочи, че от медицинска гледна точка документът също не е издържан.

„Европейската комисия трябва да се засрами от това, което прави. Това са чувствителни лични данни, за здравословното състояние, които стават достояние на всички – дали сте боледувал, ваксиниран или сте си пил лекарствата”, каза д-р Кацаров.

Според него, ако се иска подобен документ за COVID-19, то подобни аналози защо не се искат за морбили или детски паралич. Той добави, че тези мерки важат за пътуване при преминаване на граници, но не и във вътрешността на страните.

„Какво се получава – ако пътувам до Солун, гърците ще са защитени от мен, но ако пътувам до Бургас, бургазлиите няма да бъдат. Какво трябва да направим? Големият проблем е, че това решение дерогира договора за ЕС – свободното движение“, допълни той.

Д-р Кацаров обясни, че тези ограничения няма да бъдат нужни, ако се осигурят ваксини за всички европейски граждани.

Подробности по темата вижте във видеото!

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар